Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawOnderwijsPremaster

Praktische Premaster informatie

Toelating en aanmelding

Heb je uitgezocht of je toelaatbaar bent en wil je je aanmelden voor één van onze premasterprogramma’s? Volg dan ons uitgebreide stappenplan voor aanmelding!

Kosten

Voor het premasterprogramma betaal je geen collegegeld, maar een vergoeding. Deze vergoeding is wel even hoog als het wettelijke collegegeld. Op de website van de RUG Centraal kun je lezen om welk bedrag het gaat.

Rond je het programma niet in één jaar af, dan betaal je een tweede premasterjaar opnieuw een vergoeding. Daarbij betaal je dan alleen voor het aantal nog openstaande EC’s. Heb je in het eerste jaar vakken afgerond, dan betaal je het tweede jaar dus minder dan het wettelijk collegegeld.

Bovenop de vergoeding moet je natuurlijk ook nog de kosten voor het studiemateriaal meerekenen.

Studieduur

Je hebt maximaal 2 studiejaren de tijd om het premasterprogramma af te ronden. Lukt het niet om het programma in twee jaren af te ronden, dan kun je in principe niet verder met het programma. Maar in dat geval raden we je altijd aan contact op te nemen met de studieadviseurs om eventuele vervolgmogelijkheden te bespreken: studieadvies-rechten@rug.nl

Voltijd / Deeltijd

Premasters kennen geen deeltijdinschrijving. Doordat je twee jaren de tijd krijgt om het programma af te ronden, kun je wel zelf een deeltijd-planning maken.

Diploma

Het premasterprogramma geeft geen diploma!

Civiel Effect

Alleen de route HBO rechten > Premaster RG richting Nederlands recht > Master Nederlands recht geeft Civiel effect. Overige premasterroutes kunnen niet met extra vakken aangevuld worden voor Civiel effect, omdat naast een verplicht vakkenpakket voor Civiel effect ook een volledige juridische bachelor (op WO of HBO niveau) wettelijk vereist is. Is het verkrijgen van civiel effect je doel? Dan zul je waarschijnlijk de gehele bachelor Rechtsgeleerdheid moeten afronden. Voor dat traject gelden dan wellicht wel andere collegegeldkosten (Instellingscollegegeldtarief II).

Toelating tot de master

Een afgerond premasterprogramma geeft alleen toelating tot bijbehorende master. Andere masteropleidingen aan de RUG zijn in principe uitgesloten.

Laatst gewijzigd:05 juni 2019 12:27