Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden
Header image Met recht aan het werk!

Even voorstellen: alumna Ellen Jager

Datum:01 juni 2021
Ellen Jager
Ellen Jager

Mijn naam is Ellen Jager en in april 2021 heb ik mijn master Nederlands recht met de specialisaties ondernemingsrecht en privaatrecht cum laude afgerond aan de RUG. Per 1 maart 2021 werk ik met veel plezier als jurist bij Yspeert advocaten te Groningen, waar ik mij voornamelijk bezighoud met het insolventierecht.

Mijn route naar een baan
Tijdens mijn master had ik twee stages gepland staan, maar die werden helaas geannuleerd vanwege de coronacrisis. Natuurlijk baalde ik hier enorm van, omdat ik graag een kijkje had willen nemen op verschillende advocatenkantoren hoe de sfeer er zou zijn en hoe ik het werk zou vinden. Na mijn laatste tentamens in januari besloot ik te gaan solliciteren. Maar waar zou ik gaan solliciteren? En hoe? Openstaande vacatures bij advocatenkantoren voor (bijna of recent) afgestudeerden waren er niet en ik had toch wel echt de wens om voor een advocatenkantoor te gaan werken.

 ‘Met zo’n cijferlijst als de jouwe, zou je echt heel goed passen op een Zuidas-kantoor,’ vertelden docenten en medestudenten mij. Hoewel ik gevleid was door zulke opmerkingen, besloot ik toch niet te solliciteren bij Zuidas-kantoren. Ik heb simpelweg te veel binding met het noorden van het land om daar te gaan werken. De opmerkingen zetten mij wel aan het denken: een soortgelijk niveau en kwaliteit van dienstverlening zou toch ook wel in het noorden te vinden zijn?

 Omdat ik zelf niet door middel van stages een beeld heb kunnen vormen van advocatenkantoren in de buurt, heb ik studenten in mijn omgeving gevraagd wat hun ervaring was met verschillende advocatenkantoren. Op deze manier hoorde ik een positieve ervaring met Yspeert advocaten. Toen ik daarna op de site van Yspeert las waar Yspeert voor staat, voelde ik een klik. Dat Yspeert de nadruk legt op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en een gelijkwaardige samenwerking, vind ik erg belangrijk. Ik besloot daarom een open sollicitatie te sturen, waarin ik aangaf dat juist deze punten mij erg aanspraken bij Yspeert. Ik kreeg al snel te horen dat ik op gesprek mocht komen! Tijdens dit gesprek was er een hele goede klik over en weer. Een week later had ik mijn tweede gesprek en ik kreeg vrijwel meteen te horen dat ik bij Yspeert mocht komen werken.

Mijn gemiddelde dag
Ik had verwacht dat ik tijdens mijn eerste weken voornamelijk memo’s zou schrijven. Bijvoorbeeld het in kaart brengen van de jurisprudentie over onderwerp X of het onderzoeken of er in de literatuur verschillende opvattingenzijn over onderwerp Y. Niks was minder waar! Naast het schrijven van memo’s, mocht ik ook al meteen helpen bij het opstellen van adviezen en brieven. Op een gemiddelde dag schrijf ik concept brieven, adviezen en mails voor collega’s, die we daarna bespreken. Niet alleen het juridisch inhoudelijke komt hierbij aan bod, maar ook de ‘soft skills’. Wat is de toon van je brief of mail? Wie is je lezer en wat wil je overbrengen? Mijn collega’s nemen uitgebreid de tijd om deze dingen met mij door te spreken.

Mijn toekomst bij Yspeert
Halverwege mei heb ik te horen gekregen dat ik bij Yspeert de beroepsopleiding voor advocaten mag gaan doen, een droom die uitkomt! Ik wil mijzelf continu blijven ontwikkelen, voornamelijk op het gebied van het insolventierecht en ondernemingsrecht. Ik vind het belangrijk om meer te leren over onderwerpen die wel met het insolventierecht en ondernemingsrecht te maken hebben, maar die ik niet tijdens mijn studie heb geleerd, zoals het analyseren van financiële administraties. Uiteindelijk zou ik dolgraag ook curator willen worden. Een mooi doel om naartoe te werken!