Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden
Header image Met recht aan het werk!

Baankansen in het noorden: de Rijksoverheid

Datum:05 april 2024
Rijksoverheid
Rijksoverheid

Eén van de grotere werkgevers is de Rijksoverheid. Met bijna 30 Rijksdiensten biedt de Rijksoverheid jou veel baankansen als afgestudeerde jurist. In dit artikel vertellen we je meer over de Rijksoverheid als potentiële werkgever.

Wat is de Rijksoverheid?
De Rijksoverheid, vaak kortweg het Rijk genoemd, is het onderdeel van de Nederlandse overheid dat wettelijke taken heeft op landelijk niveau: de 'centrale overheid’. De Rijksoverheid bestaat uit een groot aantal departementen, diensten, inspecties, uitvoeringsorganisaties en meer.

Wat maakt de Rijksoverheid een interessante werkgever voor rechtenstudenten?
Je hebt veel opties bij de Rijksoverheid als je je juridische masteropleiding hebt afgerond. Er zijn altijd vacatures voor juristen, van togaberoepen bij het OM en de Rechtspraak tot regievoerders bij het CJIB en behandelaars (Bezwaar en Beroep) bij alle uitvoeringsorganisaties (zoals DUO, IMG, NCG en IND). Je kunt dus met elke specialisatie wel ergens terecht.
>> Lees verder

Waarom neemt de Rijksoverheid graag Groningse rechtenstudenten aan?
Groningse rechtenstudenten zijn doorgaans goed opgeleid en hebben een nuchtere blik. Daarnaast zijn er genoeg Rijksdiensten die graag een werkstudentschap of bijbaan bieden aan rechtenstudenten - dan is het wel zo praktisch als je in de buurt woont!

Waarom is het leuk om voor de Rijksoverheid te werken?
Met een baan bij de Rijksoverheid kun je invloed en impact hebben op wat we met Nederland willen en doen en daaraan bijdragen. De Rijksoverheid heeft meer dan voldoende interessante en gevarieerde werkgebieden. Kijk alleen al naar het aantal Rijksorganisaties in Noord-Nederland: er is keuze te over. Daarnaast is er weinig van een ambtelijke cultuur te bemerken. De Rijksoverheid is nu voor het vierde achtereenvolgende jaar bovenaan de lijst met meest favoriete werkgevers onder de Nederlandse beroepsbevolking geëindigd.

En ten slotte: waarom is het leuker om in het noorden te werken dan elders in Nederland?
Het Noorden biedt ruimte en dynamiek, maar ook meer rust en meer kwaliteit van leven. Terwijl alle mogelijkheden er zijn om je als persoon te ontwikkelen, opgeleid te worden, impact te maken en te genieten van een flexibele woon/werkbalans. Én er is genoeg vertier in de gezellige noordelijke steden!