Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Career Services Law Beroepsmogelijkheden
Header image Met recht aan het werk!

Even voorstellen: alumna Jessica Hof

Datum:12 november 2020
Auteur:Jessica Hof
Jessica Hof
Jessica Hof

Onderwijs en promotieonderzoek

Even voorstellen

Mijn naam is Jessica Hof en ik ben Privacy en ICT-jurist. In 2009 startte ik met de bachelor Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Recht & ICT (nu: IT-recht) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van mijn bacheloropleiding heb ik twee masters gevolgd: de master Recht & ICT (nu IT-recht) en de master Nederlands recht.

Tijdens mijn studietijd heb ik veel verschillende studie gerelateerde nevenactiviteiten gedaan. In mijn eerste jaar vervulde ik een bestuursfunctie bij Frederik van der Marck – studievereniging voor Staats- en Bestuursrecht. Ook was ik tijdens mijn studie actief lid bij Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR) en zat ik voor deze vereniging als fractievoorzitter in de faculteitsraad. Ik gaf juridisch advies bij het Rechtsbureau van de Studenten Organisatie Groningen (SOG) en ik deed mee aan pleitwedstrijden vanuit de Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis. Tot slot ben ik student-assistent geweest bij de sectie IT-recht en de vakgroep Algemene Rechtswetenschap (ARW) waar ik werkgroepen en communicatietrainingen gaf.

Mijn eerste baan!

Toen ik in februari 2015 net twee weken was begonnen met het schrijven van mijn scriptie voor de master Recht & ICT, werd ik geïnformeerd over een vacature bij de vakgroep ARW. Ik heb gesolliciteerd op deze functie en kreeg te horen dat ik per 1 april 2015 kon beginnen. Wel onder de voorwaarde dat ik voor die tijd was afgestudeerd; en dit is goed gekomen. Een week voordat ik begon, was ik gelukkig afgestudeerd.

Als docent en onderzoeker heb ik de vakken Juridische Onderzoeksvaardigheden, ARW1 en ARW2 gegeven. Bovendien verrichte ik twee onderzoeken in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doordeweeks was ik aan het werk bij de vakgroep en in de weekenden studeerde ik voor de nog openstaande vakken van de master Nederlands recht en schreef ik voor deze master nog een scriptie.

En daarna het bedrijfsleven in…

Binnen een jaar nadat ik was gestart bij de vakgroep heb ik mijn tweede master behaald. Ik vond het toen tijd worden voor de beroepspraktijk. Na anderhalf jaar te hebben gewerkt bij de vakgroep, ging ik aan de slag als juridisch adviseur bij een nichekantoor gespecialiseerd in internet, ICT en privacy wet- en regelgeving.

Bij dit nichekantoor heb ik verschillende commerciële en juridische werkzaamheden verricht. Naast het netwerken en acquireren, gaf ik juridisch advies, stelde ik ICT-contracten op en verrichtte ik AVG inventarisaties en implementaties bij verscheidene (overheids)organisaties. Verder gaf ik workshops en trainingen (op maat) op locatie en inhouse bij klanten.

Daarnaast begeleidde ik vanuit het kantoor studenten in het kader van de door hen opgerichte IT-Rechtswinkel. Deze studenten kwamen maandelijks langs op het kantoor voor workshops die ik gaf. Ik merkte dat ik het geven van onderwijs aan studenten erg miste en heb toen de onderwijsvacatures bij de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen nauwlettend in de gaten gehouden. Niet veel later kwam ik een passende vacature tegen bij het Instituut voor Rechtenstudies, waarop ik heb gereageerd.

Nu weer terug in het onderwijs en onderzoek

Inmiddels ben ik met veel plezier werkzaam als docent-onderzoeker Recht & ICT bij het Instituut voor Rechtenstudies van de Hanzehogeschool Groningen. Hier heb ik de afgelopen periode voor de studie HBO Rechten het Recht & ICT-onderwijs ontwikkeld voor jaar 1 tot en met 3. Verder geef ik onderwijs en ben ik afstudeerdocent.

Naast het geven van onderwijs verricht ik onderzoek bij het lectoraat Juridische Aspecten van Ondernemerschap (JAO), onderdeel van het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen. Vanuit het lectoraat ben ik betrokken bij het project Cybersecurity Noord-Nederland waarin ook de Rijksuniversiteit Groningen participeert.

Sinds 1 september 2020 ben ik vanuit dit project gestart aan een promotieonderzoek rondom de toegankelijkheid en bescherming van persoonsgegevens bij eHealth toepassingen. Het promotieonderzoek dat ik verricht, vindt plaats bij het lectoraat JAO en in nauwe samenwerking met de vakgroep Transboundary Legal Studies van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Na een paar jaar weg te zijn geweest, ben ik dus weer terug bij de Rijksuniversiteit Groningen. Dit keer in de hoedanigheid van buitenpromovenda!

…met nevenwerkzaamheden in het bedrijfsleven

Ik vind het erg belangrijk om feeling te houden met de beroepspraktijk. Om deze reden verricht ik nevenwerkzaamheden als Functionaris Gegevensbescherming bij een landelijk werkende arbodienst. De theorie kan ik op deze manier nog steeds in de praktijk brengen. 

Ben jij benieuwd naar hoe een werkdag van Jessica eruitziet? Over een aantal weken zal hier een blog over verschijnen! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Jessica Hof
Jessica Hof
Jessica Hof studeerde Rechtsgeleerdheid (afstudeerrichting Recht & ICT, nu: IT-recht) en volgde de masteropleidingen Recht & ICT (nu: IT-recht) en Nederlands recht.