Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits

22 mei 2024

De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 21 mei 2024. De Wierenga-Rengerink PhD prijs voor de beste RUG-dissertatie ging naar dr. Bram van Vulpen (Campus Fryslân). De Gratama Wetenschapsprijs was voor Léonie de Jonge (Faculteit der Letteren). Daarnaast werd de beste student van elke faculteit beloond met een GUF-100 prijs ter hoogte van €2500, bedoeld voor studie of onderzoek.

Wierenga-Rengerink PhD Prijs

Bram van Vulpen
Bram van Vulpen

Bram van Vulpen ontvangt de Wierenga-Rengerink PhD Prijs voor zijn dissertatie Politics out of Place. Understanding the Geography of discontent in the Netherlands from a Spatial Justice Perspective, waarop hij promoveerde bij Campus Fryslân. Van Vulpen gebruikt hierin een theoretisch vernieuwende benadering, door de casus van Nederland te verbinden aan het bredere opkomende internationale wetenschappelijke discours over ruimtelijke rechtvaardigheid. Met zijn originele werk heeft Van Vulpen het academische veld over onbehagen en geografie echt een stap verder gebracht.

De Wierenga-Rengerink PhD prijs wordt uitgereikt aan de RUG-promovendus die het afgelopen kalenderjaar de beste dissertatie heeft geschreven. Iedere faculteit kiest een eigen winnaar en uit deze groep wordt door een jury van voormalig rectoren een winnaar gekozen. Alleen uitzonderlijk goede proefschriften komen in aanmerking (minimaal cum laude). De familie Wierenga-Rengerink stelt het prijzengeld beschikbaar. De winnaar ontvangt €7.500 ten behoeve van verdere academische ontwikkeling.

Gratama Wetenschapsprijs

Léonie de Jonge
Léonie de Jonge

Léonie de Jonge ontvangt de Gratama Wetenschapsprijs voor de grote betekenis van haar veelzijdige en diepgaande publicaties, evenals haar actieve rol in het maatschappelijk debat. Ze doet onderzoek naar de ideologie en invloed van uiterst rechtse partijen en actoren in Europa. Bij de overwinning van de PVV toonde ze onder andere aan hoe media en de publieke sfeer hieraan bijdroegen, door ruimte te kweken voor uiterst rechtse geluiden. De Jonge verschijnt regelmatig in landelijke media om duiding te bieden bij politieke actualiteiten. Door haar werk krijgt ze te maken met bedreigingen en intimidatie, maar ondanks dat zet ze haar wetenschappelijke werk met passie voort.

De Gratama Wetenschapsprijs is bedoeld als aanmoediging voor jonge, veelbelovende en actieve wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, spraakmakend en maatschappelijk relevant onderzoek. Om het jaar wordt de prijs toegekend aan een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Dit jaar is Groningen aan de beurt. De genomineerden zijn voorgedragen door hun faculteiten en geselecteerd door het bestuur van het Groninger Universiteitsfonds. Het bestuur van de Gratama Stichting kiest uiteindelijk de winnaar.

GUF-100 prijzen

Excellente studenten van elk van de 11 RUG-faculteiten hebben tot slot de GUF-100 Prijs ontvangen, bestaande uit een beurs ter grootte van €2500, voor studie of onderzoek. Deze prijzen worden beschikbaar gesteld door het Groninger Universiteitsfonds. De volgende studenten hebben een prijs in ontvangst genomen:

  • Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen - Giulia Quagliozzi
  • Faculteit der Letteren - Quinten Jansen
  • Faculteit Economie en Bedrijfskunde - Sabine van de Beek
  • Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij - Joëlle Fennebeumer
  • Faculteit Medische Wetenschappen - Anouk Mathijsen
  • Faculteit Rechtsgeleerdheid - Ron van der Horst
  • Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen - Bauke van der Kooij
  • Faculteit Wijsbegeerte - Jona Janssen
  • Faculty of Science and Engineering - Mink Sieders
  • University College Groningen - Adam Bahelka
  • Campus Fryslân - Mandipa Lecha


Lees hier meer over alle studenten die een GUF-100 prijs hebben gewonnen in 2024.

Over de Ceremony of Merits

De jaarlijkse Ceremony of Merits staat in het teken van verdiensten. Eenieder die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de RUG in het afgelopen jaar wordt in het zonnetje gezet, of dat nou wetenschappers, andere medewerkers of studenten zijn. Daarnaast worden de bovenstaande prijzen uitgereikt. In 2022 werd de Ceremony of Merits voor het eerst gehouden. De prijzen bestaan al langer en werden voorheen tijdens de jaarlijkse Zomerceremonie van de RUG uitgereikt.

Laatst gewijzigd:29 mei 2024 10:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 mei 2024

    Europese samenwerkingsmasters behoren tot de top

    Op 27 mei werd door het EACEA in Brussel gevierd dat 20 jaar geleden de eerste Erasmus Mundus Masters van start gingen.

  • 27 mei 2024

    Symposium 'From Tensions to Opportunities'

    Op 20 juni 2024 vindt een symposium plaats rondom de vraag 'Hoe kunnen we effectief en zinvol werken met internationalisering en diversiteit in opleidingen en studierichtingen?'. Het symposium bouwt voort op het proefschrift van Franka van den...

  • 27 mei 2024

    Vier eredoctoraten uitgereikt door de RUG

    De RUG heeft op vrijdag 24 mei vier eredoctoraten uitgereikt aan dr. Kate Crawford, dr. Tedros Ghebreyesus, ir. Gerrit Hiemstra en prof. dr. Mariana Mazzucato. De uitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw en was onderdeel van de...