Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering

Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

Science, let's talk about it
07 mei 2024
decoratieve afbeelding
Gerrit Hiemstra
Foto: Cheeseworks

De Rijksuniversiteit Groningen zal op 24 mei 2024 een eredoctoraat toekennen aan Gerrit Hiemstra. Hiemstra is meteoroloog, voormalig weerpresentator en ondernemer. Klimaatverandering is de drijvende kracht achter zijn activiteiten.

Ter ere van zijn eredoctoraat heeft de Faculty of Science and Engineering Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei. De lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht. Deze lezing organiseert de faculteit in samenwerking met Studium Generale Groningen.

Hoe kunnen we zoiets dynamisch als het weer voorspellen?

Science, let's talk about it

Wat is de meest effectieve aanpak om dit proces uit te leggen, bijvoorbeeld in het dagelijkse nieuws, aan miljoenen mensen?

Als voormalig weerpresentator voor de NOS begrijpt Gerrit Hiemstra dat het weer voorspellen meer is dan alleen het voorspellen van regen of zonneschijn, of het doorgeven van gegevens. Zijn centrale rol bestaat uit het vertalen van wetenschappelijke concepten naar boodschappen die de gemiddelde burger in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen. Dit is wetenschapscommunicatie in actie. 

Hiemstra verdiept zicht in deze lezing op de cruciale rol van wetenschapscommunicatie, waarbij hij put uit zijn eigen rijke ervaringen met het effectief vertalen van wetenschappelijke inzichten naar bruikbare informatie op het gebied van klimaat en weer. 

Wanneer en waar

  • 24 mei tussen 11.30 en 12.30 uur

  • De locatie is Nijenborgh 4 in collegezaal 5111.0022

  • De lezing is in het Engels

Over Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra is meteoroloog, voormalig weerpresentator en ondernemer. Klimaatverandering is de drijvende kracht achter zijn activiteiten. Hij ontving in 2021 de Nederlandse Machiavelliprijs (een prijs voor prestaties op het gebied van publiekscommunicatie) omdat hij volgens de jury het onderwerp klimaatverandering en de gevolgen daarvan begrijpelijk maakt voor een breed publiek. In 2023 stopte hij als weerpresentator om zich als ondernemer te richten op duurzaam en klimaatneutraal bouwen.

De uitreiking van eredoctoraten is onderdeel van de viering van het 410-jarig bestaan van de UG. Lees meer over waarom Hiemstra een van de ontvangers is.

Laatst gewijzigd:16 mei 2024 15:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Behind the scenes: hoe studenten van de RUG en Hanze samen een Marsrover ontwikkelen

    Dit jaar doen de studenten van het Makercieteam mee aan de fysieke editie van de European Rover Challenge in Polen. Lees hier meer over de samenwerking binnen het team tussen de RUG en de Hanzehogeschool.