Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Makers van de RUG

01 april 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.
Techniekonderwijs en -onderzoek maken bij de RUG al decennia deel uit van een breed palet aan sterke disciplines en landelijk werken we steeds intensiever samen met de vier technische universiteiten.

Deze pagina wordt om de twee weken aangevuld.

Ajay Kottapalli
Ajay Kottapalli

Sensor met gevoel

Hoe zou het zijn wanneer de prothese van een hand of been echt kan voelen? Bij het Engineering and Technology Institute (ENTEG) van de RUG ontwikkelt Ajay Kottapalli op de biologie geïnspireerde sensoren die dit mogelijk moeten maken. ‘We maken ze in de vorm van draagbare elektronica.’ De belangrijkste toepassing waar hij nu aan werkt zijn inlegzooltjes voor patiënten met Parkinson, die gemakkelijk vallen tijdens het lopen. De zooltjes herkennen bewegingen met een hoog risico, en waarschuwen de drager dan direct.

Maria Loi
Maria Loi

Nachtzicht met kunstmatige atomen

Door het vergrootglas zien we een dun plaatje bedekt met quantum dots: halfgeleider deeltjes met speciale eigenschappen als gevolg van hun minuscule formaat. Professor Maria Loi gebruikt ze om te kunnen ‘zien’ in het donker: je kunt er namelijk een digitale infraroodcamera mee maken. Lees de rest van het artikel hier.

decoratieve afbeelding
Erik Heeres

Vliegen op houtstof

In de piramide zit een buisje duurzame vliegtuigbrandstof gemaakt van lignine (houtstof). Dat is een restproduct uit de papierindustrie die meestal ter plekke verbrand wordt. ‘Maar verbranden is eigenlijk het laatste wat je in de levensloop van een materiaal wilt doen,’ vertelt hoogleraar Technische Scheikunde Erik Heeres. ‘Wij willen die lignine een hogere waarde geven, in dit geval door er biobrandstof van te maken.’. Lees de rest van het artikel hier.

decoratieve afbeelding
De Novolizer inhalor, Cyclops en Twincer

Cycloon helpt patiënten

Zeker 600.000 patiënten gebruiken een inhalator die is bedacht door het team rondom Erik Frijlink, hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie aan de RUG. ‘En het gaat richting de 1 miljoen. Het is mooi als je een product ontwikkelt dat patiënten kan helpen’, zegt Frijlink. Zijn groep werkt aan nieuwe manieren om geneesmiddelen toe te dienen, waarbij engineering samenkomt met farmacie, natuurkunde, geneeskunde en meer. Lees de rest van het artikel hier.

Qi Chen
Qi Chen

Een plantaardige sensor

Promovenda Qi Chen presenteert een sensor die een groene vorm van energie gebruikt. 'Hij oogst beweging, en zet die om in een elektrisch signaal.’ Om dat te kunnen doen, maakte ze slim gebruik van de natuurlijke eigenschappen van de pitrus-plant, een hardnekkig onkruid dat vooral in natte gebieden groeit. Lees de rest van het artikel hier.

Laatst gewijzigd:29 april 2024 11:45
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...