Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Geurt Henk van Kooten docent van het jaar Faculteit GGW

06 september 2017
Prof. Geurt Henk van Kooten door studenten verkozen tot docent van het jaar 2018

In de Doopsgezinde Kerk te Groningen werd op woensdag 6 september, traditiegetrouw tijdens de opening van het academisch jaar van de faculteit, de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing Docent van het Jaar 2017: prof. dr. Geurt Henk van Kooten mag dit jaar de overwinning claimen.

Rebecca van den Born maakte namens de studentencommissie tijdens de opening van het academisch jaar van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap op 6 september 2017 bekend wie zich dit jaar hun docent van het jaar mag noemen. Prof. dr. Geurt Henk van Kooten werd door de studenten van de faculteit onder andere gekozen vanwege zijn open en aanmoedigende leshouding, aanstekelijke enthousiasme en heldere wijze van communiceren. Van Kooten viel deze eer al een keer eerder te beurt, namelijk in 2008. In 2008 werd hij bovendien niet alleen docent van het jaar van de Faculteit GGW, maar werd hij enkele maanden later ook nog eens uitgeroepen tot RUG Docent van het Jaar.

Twee rondes

De docenten dr. Andrew Irving, prof. dr. Geurt Henk van Kooten en prof. dr. Mladen Popović kregen in de eerste ronde de meeste stemmen van de GGW-studenten. Vervolgens werden zij door een commissie van vier studenten geïnterviewd en werd, indien mogelijk, ook een van hun colleges bezocht. De drie kandidaten werden geëvalueerd aan de hand van verschillende criteria zoals die binnen de RUG gehanteerd worden. In deze tweede ronde kwam Geurt Henk van Kooten als winnaar uit de bus.

Open, creatief en enthousiast

Geurt Henk van Kooten is sinds 2002 werkzaam voor de faculteit GGW en werd in 2006 benoemd tot hoogleraar Nieuwe Testament & Vroeg Christendom. Van 2008 tot 2013 was hij tevens decaan. Van Kooten werd door de studenten van de faculteit tot docent van het jaar gekozen vanwege zijn enthousiasme, creativiteit, open leshouding die zowel uitnodigt tot discussie als het stellen van vragen, benaderbaarheid en duidelijke manier van communiceren. Studenten voelen zich bij hem zowel uitgedaagd als op hun gemak. Hij staat volgens hen altijd open voor vragen en opmerkingen en neemt daar tijdens maar ook na de colleges uitgebreid de tijd voor. Hij creëert een open sfeer waarbinnen elke vraag serieus genomen wordt en moedigt studenten aan om een kritische houding aan te nemen en hun eigen standpunten te formuleren.

Studenten plukken de vruchten    

Ook prijzen de studenten de creativiteit van de voorbeelden die Geurt Henk van Kooten in zijn lessen gebruikt, waardoor uitdagende onderwerpen beter te begrijpen zijn en zij hier bovendien meer plezier bij ervaren. Verder waarderen ze de hoogleraar om zijn enthousiasme voor zijn expertise en bij het lesgeven. Dit is inspirerend voor zowel bestaande studenten als voor aankomende, die hem bijvoorbeeld meemaken op open dagen of symposia. Zelfs alumni blijft hij enthousiasmeren hun kennis en academische denkhouding in praktijk te brengen. Tot slot zijn zijn cursussen goed georganiseerd, communiceert hij duidelijk over wat hij van zijn studenten verwacht en is hij goed benaderbaar, zowel persoonlijk als per e-mail. Al met al stelt de commissie dat Van Kooten bij zijn studenten de zaadjes plant waar zij de rest van hun carrière de vruchten van plukken.

Opening Academisch Jaar

Naast deze prijsuitreiking vonden tijdens de opening van het academisch jaar in de Doopsgezinde Kerk nog meer bijzondere gebeurtenissen plaats. Deze gezamenlijke opening van het academisch jaar van de Faculteit GGW en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) betekende het eerste officiële optreden van de nieuwe decaan van de faculteit, Mladen Popović. Tevens werd afscheid genomen van de scheidend decaan, Kocku von Stuckrad. Ook verzorgde prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel (Vaticaan), als speciale gast een lezing.

RUG Docent van het Jaar

Als winnaar van de Docent van het Jaar verkiezing 2017 van de Faculteit GGW zal prof. dr. Geurt Henk van Kooten in januari 2018 de faculteit vertegenwoordigen bij de elfde verkiezing van de RUG Docent van het Jaar. Van Kooten mocht hier in 2008 zoals gezegd ook al eens de overwinning claimen en in 2012 viel Justin Kroesen deze eer te beurt, een prachtig resultaat voor onze faculteit!

Eerdere GGW-winnaars waren:

Laatst gewijzigd:13 oktober 2017 16:14

Meer nieuws

 • 18 september 2018

  Swingend veldwerk in Haagse migrantenkerken

  Wie er oog voor heeft, vindt honderden migrantenkerken in ons land, vooral in de grote steden. Antropologisch gezien werelden op zichzelf. Hoe gaat men daar om met thema’s als gezondheid, seksualiteit, veiligheid? Wilde verhalen doen soms de ronde....

 • 10 september 2018

  Nieuwe Gerardus van der Leeuw Fellow Rosalind Hackett

  Prof. dr. Rosalind I.J. Hackett zal van augustus tot december 2018 als derde Gerardus van der Leeuw Fellow werkzaam zijn aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • 05 september 2018

  Dr. Andrew Irving Docent van het Jaar Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap

  In de Doopsgezinde Kerk te Groningen werd op woensdag 5 september 2018, traditiegetrouw tijdens de opening van het academisch jaar van de faculteit, de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing Docent van het Jaar 2018 van de faculteit Godgleerdheid...