Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Geurt Henk van Kooten docent van het jaar Faculteit GGW

06 september 2017
Prof. Geurt Henk van Kooten door studenten verkozen tot docent van het jaar 2018

In de Doopsgezinde Kerk te Groningen werd op woensdag 6 september, traditiegetrouw tijdens de opening van het academisch jaar van de faculteit, de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing Docent van het Jaar 2017: prof. dr. Geurt Henk van Kooten mag dit jaar de overwinning claimen.

Rebecca van den Born maakte namens de studentencommissie tijdens de opening van het academisch jaar van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap op 6 september 2017 bekend wie zich dit jaar hun docent van het jaar mag noemen. Prof. dr. Geurt Henk van Kooten werd door de studenten van de faculteit onder andere gekozen vanwege zijn open en aanmoedigende leshouding, aanstekelijke enthousiasme en heldere wijze van communiceren. Van Kooten viel deze eer al een keer eerder te beurt, namelijk in 2008. In 2008 werd hij bovendien niet alleen docent van het jaar van de Faculteit GGW, maar werd hij enkele maanden later ook nog eens uitgeroepen tot RUG Docent van het Jaar.

Twee rondes

De docenten dr. Andrew Irving, prof. dr. Geurt Henk van Kooten en prof. dr. Mladen Popović kregen in de eerste ronde de meeste stemmen van de GGW-studenten. Vervolgens werden zij door een commissie van vier studenten geïnterviewd en werd, indien mogelijk, ook een van hun colleges bezocht. De drie kandidaten werden geëvalueerd aan de hand van verschillende criteria zoals die binnen de RUG gehanteerd worden. In deze tweede ronde kwam Geurt Henk van Kooten als winnaar uit de bus.

Open, creatief en enthousiast

Geurt Henk van Kooten is sinds 2002 werkzaam voor de faculteit GGW en werd in 2006 benoemd tot hoogleraar Nieuwe Testament & Vroeg Christendom. Van 2008 tot 2013 was hij tevens decaan. Van Kooten werd door de studenten van de faculteit tot docent van het jaar gekozen vanwege zijn enthousiasme, creativiteit, open leshouding die zowel uitnodigt tot discussie als het stellen van vragen, benaderbaarheid en duidelijke manier van communiceren. Studenten voelen zich bij hem zowel uitgedaagd als op hun gemak. Hij staat volgens hen altijd open voor vragen en opmerkingen en neemt daar tijdens maar ook na de colleges uitgebreid de tijd voor. Hij creëert een open sfeer waarbinnen elke vraag serieus genomen wordt en moedigt studenten aan om een kritische houding aan te nemen en hun eigen standpunten te formuleren.

Studenten plukken de vruchten    

Ook prijzen de studenten de creativiteit van de voorbeelden die Geurt Henk van Kooten in zijn lessen gebruikt, waardoor uitdagende onderwerpen beter te begrijpen zijn en zij hier bovendien meer plezier bij ervaren. Verder waarderen ze de hoogleraar om zijn enthousiasme voor zijn expertise en bij het lesgeven. Dit is inspirerend voor zowel bestaande studenten als voor aankomende, die hem bijvoorbeeld meemaken op open dagen of symposia. Zelfs alumni blijft hij enthousiasmeren hun kennis en academische denkhouding in praktijk te brengen. Tot slot zijn zijn cursussen goed georganiseerd, communiceert hij duidelijk over wat hij van zijn studenten verwacht en is hij goed benaderbaar, zowel persoonlijk als per e-mail. Al met al stelt de commissie dat Van Kooten bij zijn studenten de zaadjes plant waar zij de rest van hun carrière de vruchten van plukken.

Opening Academisch Jaar

Naast deze prijsuitreiking vonden tijdens de opening van het academisch jaar in de Doopsgezinde Kerk nog meer bijzondere gebeurtenissen plaats. Deze gezamenlijke opening van het academisch jaar van de Faculteit GGW en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) betekende het eerste officiële optreden van de nieuwe decaan van de faculteit, Mladen Popović. Tevens werd afscheid genomen van de scheidend decaan, Kocku von Stuckrad. Ook verzorgde prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel (Vaticaan), als speciale gast een lezing.

RUG Docent van het Jaar

Als winnaar van de Docent van het Jaar verkiezing 2017 van de Faculteit GGW zal prof. dr. Geurt Henk van Kooten in januari 2018 de faculteit vertegenwoordigen bij de elfde verkiezing van de RUG Docent van het Jaar. Van Kooten mocht hier in 2008 zoals gezegd ook al eens de overwinning claimen en in 2012 viel Justin Kroesen deze eer te beurt, een prachtig resultaat voor onze faculteit!

Eerdere GGW-winnaars waren:

Laatst gewijzigd:02 oktober 2018 14:51

Meer nieuws

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 15 november 2018

  Theologie en Religiewetenschappen Topopleiding én beste opleiding in hun categorie

  De bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG krijgen van de Keuzgids Universiteiten 2019 het kwaliteitszegel Topopleiding, en zijn dit jaar ook beide de allerbeste bacheloropleiding van Nederland binnen hun categorie.