Wat maakt Michaël van der Meer GGW Docent van het Jaar?
Studenten geven de docenten van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap een bijzonder hoog cijfer, zo blijkt uit de recente Nationale Studenten Enquête . Dr. Michaël van der Meer is dit jaar de allerbeste. Op 4 september werd hij tijdens de opening van het academisch jaar door een studentencommissie uitgeroepen tot GGW docent van het jaar 2013-2014. Van der Meer heeft de wisselbeker overgenomen van zijn voorganger dr. Justin Kroesen. Wat maakt hem tot zo’n uitzonderlijk goede docent?
‘Fascinatie voor de wereld waar ik ambassadeur voor ben’, dat is wat Van der Meer in zijn colleges over het Oude Testament wil overbrengen. Gezien zijn titel GGW docent van het jaar lukt hem dat wonderwel. Maar naast een bevlogen docent is hij ook veeleisend, aldus het juryrapport. Bij hem is er geen ruimte om achterover te hangen, studenten moeten veel lezen en veel schrijven. Hij hoopt dat studenten energie in zijn vak steken en moedigt dit ook aan. ‘Studenten moeten dingen kunnen doen waar ze trots op zijn en ruimte hebben om zich te specialiseren in bepaalde onderwerpen’.
Reisleider
De verkiezing van Michaël van der Meer is niet geheel toevallig. Als Godsdienstleraar in het middelbaar onderwijs heeft hij al flink wat onderwijsmeters gemaakt. Van der Meer heeft bewust gekozen voor het docentschap, op deze manier kan hij zijn enthousiasme en liefde voor het vak het beste doorgeven. Het verschil tussen doceren aan een middelbare school en aan de universiteit is wat hem betreft niet zo groot. Volgens van der Meer is de sleutel tot succesvol onderwijs geven je inleven in je leerlingen. Als je veel van hun achtergrond weet, kun je je lessen daar op aansluiten. Dit leer je vooral door heel veel les te geven. Hij ziet zichzelf daarbij als reisleider. Hij neemt zijn leerlingen mee op reis naar een andere tijd en cultuur.
VU-alumnus Van der Meer voelt zich zeer thuis bij de faculteit in Groningen. De openheid van de faculteit, de brede religieuze insteek waarbij niet één geloof overheersend is, het sociale engagement en het zoeken naar verbinding met cultuur en maatschappij zijn precies de waarden die hij wil doorgeven aan zijn leerlingen.
RUG docent van het jaar
Van der Meer wacht de zware opdracht ook die andere beker van zijn voorganger over te nemen: RUG docent van het jaar. Sinds de RUG Docent van het Jaar wedstrijd zes jaar geleden is gestart, heeft onze faculteit al twee keer de overwinning kunnen claimen, een bijzondere prestatie. Heeft hij een strategie om de RUG wedstrijd te winnen? Uiteraard, maar die blijft geheim. Een kleine hint: de ingrediënten van zijn college worden de Bijbel, Griekse vertalingen, culturele context én …. een snufje Dan Brown.
Eerdere GGW winnaars waren: Justin Kroesen (2012, RUG Docent van het Jaar), Peter Berger (2011), Kocku von Stuckrad (2010), Mirjam de Baar (2009), Geurt-Henk van Kooten (2008, RUG Docent van het Jaar) en Marjo Buitelaar (2007).
Laatst gewijzigd: | 09 september 2019 15:13 |
Meer nieuws
-
23 mei 2023
De onvermijdelijke opmars van Het Evangelie in Brazilië
Op dit moment is Brazilië het land met de meeste katholieken ter wereld, maar naar verwachting zullen er in 2035 meer protestanten dan katholieken zijn. Vooral de Pinkstergemeenten lijken te groeien. Deze gemeenten zijn onderdeel van de ...
-
14 maart 2023
'Troost is betekenis kunnen geven aan verlies'
Betekenis kunnen geven aan verlies. Dat is troost. Christoph Jedan, hoogleraar ethiek en godsdienstfilosofie, verdiepte zich in troostliteratuur van theologen en van filosofen uit de Klassieke Oudheid.
-
20 februari 2023
Vijf RUG-onderzoekers benoemd bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft dit jaar Sjoerd Beugelsdijk, Lisa Herzog, Jeroen de Ridder, Moniek Tromp en Helga de Valk benoemd als nieuwe leden.