Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Mathilde van Dijk docent van het jaar faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap

07 september 2016

Tijdens de opening van het Academisch Jaar van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap op woensdag 7 september is dr. Mathilde van Dijk door de studenten van de faculteit uitgeroepen tot docent van het jaar. De andere genomineerde was prof.dr. Marjo Buitelaar. Een lastige keuze tussen twee uitstekende docenten.

De studentencommissie heeft dr. Van Dijk uitgeroepen tot beste docent vanwege haar vermogen tot flexibiliteit , de gave om alle onderwerpen interessant te maken door ze te relateren aan hedendaagse maatschappelijke kwesties en popcultuur en de persoonlijke benadering van haar studenten.

Dr. Mathilde van Dijk
Dr. Mathilde van Dijk

Studenten blijven je verrassen

Mathilde van Dijk universitair docent Geschiedenis van het Christendom en Gender Studies aan de faculteit. Ze is gespecialiseerd in laatmiddeleeuwse hervormingsbewegingen en de verwerking van het middeleeuwse religieuze verleden in hedendaagse populaire cultuur. Van Dijks onderwijs vloeit niet alleen voort uit haar onderzoek, maar ook uit de interesses van haar studenten. Aan het begin van een vak inventariseert ze wat haar studenten interessant vinden en daar past ze haar onderwijs op aan. Deze flexibiliteit is niet alleen positief voor haar studenten, maar ook voor haarzelf: 'een van de meest verbazingwekkende aspecten van lesgeven, is dat studenten je blijven verrassen door verbanden te leggen waar je zelf nog niet aan gedacht had'.

Het saaie interessant maken

Haar studenten roemen haar talent om op het oog saaie onderwerpen interessant te maken. Ze ziet het als haar missie haar studenten te laten inzien dat het verleden niet op zichzelf staat, maar ook relevant is voor het hier en nu. Door dicht bij de leefwereld van haar studenten te blijven, lukt het haar om ze de stof beter te laten begrijpen. 'Studenten hebben een "aha-moment" nodig, dan valt het kwartje', aldus Van Dijk. Zo gebruikt ze in het vak Gender Studies voorbeelden uit TV-series als Buffy the Vampire Slayer, films als Star Wars, videogames als Tomb Raider en beroemdheden als Madonna.

Individuele benadering

Haar studenten zijn zeer enthousiast over haar individuele behandeling. Excellente studenten krijgen een extra uitdaging, maar studenten die het in eerste instantie moeilijk hebben worden ook door haar uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Van Dijk ziet het als haar taak om haar lesmethodes te blijven aanpassen, nieuwe ideeën uit te proberen en te kijken wat het beste werkt voor nieuwe studenten. Want elke generatie vraagt weer om een andere lesmethode. De grote constante is wat ze wil bereiken bij haar studenten: kritische burgers die niet bang zijn bestaande kaders ter discussie te stellen.

RUG docent van het jaar

Mathilde van Dijk zal in januari 2017 de faculteit vertegenwoordigen bij de verkiezing van de RUG Docent van het Jaar. Sinds deze wedstrijd negen jaar geleden is gestart, heeft onze faculteit al twee keer de overwinning kunnen claimen, een bijzondere prestatie.

Eerdere GGW winnaars waren:

Laatst gewijzigd:02 oktober 2018 14:50
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder nieuwe bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie

  Per 1 januari 2019 is Jeroen de Ridder benoemd als bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie. De leerstoel is een samenwerking tussen de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG en Stichting voor Christelijke Filosofie.

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...