Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Nederlands Recht Arbeidsrecht
Header image Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

In de Master Arbeidsrecht houd je je bezig met de juridische verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. In economische voor- én tegenspoed is het speelveld van het arbeidsrecht steeds in beweging.

Miljoenen Nederlanders hebben dagelijks te maken met het arbeidsrecht. Zij werken op basis van een arbeidsovereenkomst of – en dat gebeurt steeds vaker – als (schijn)zelfstandige. Wat als die werknemers hun baan verliezen, hebben zij dan recht op een uitkering? Welke ontslagregels gelden er? Kunnen werkgevers eenzijdig arbeidsvoorwaarden zoals het loon wijzigen? Zijn platformwerkers werknemers? Kunnen werkgevers optreden tegen stakende werknemers? Hoe zit het met (nieuwe) arbeidsrisico’s als ‘24/7’ bereikbaarheid, seksuele intimidatie en het voortdurend door de werkgever in de gaten worden gehouden door middel van camera’s? Zomaar een greep uit de vragen waar jij mee aan de slag gaat.

In deze master is veel aandacht voor de praktijk. Denk aan gastdocenten die regelmatig worden ingeschakeld bij verschillende vakken. Maar ook tijdens de Masterclass ‘Procederen in arbeidszaken’, waar je een kijkje neemt in de wereld van de arbeidsrechtelijke procespraktijk. Tijdens deze masterclass woon je zittingen bij en krijg je op locatie les van bijvoorbeeld advocaten.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Nederlands Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66451
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, Maart, September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

Tussen het arbeidsrecht en het ondernemingsrecht zijn veel raakvlakken, en daarom behandelen we beide vakgebieden tijdens de master. Bijvoorbeeld in de vorm van het verplichte vak Ondernemingsrecht en het Seminaar Onderneming en Arbeid. Met slechts vier extra vakken kun je zowel de specialisatie arbeidsrecht als de specialisatie ondernemingsrecht op je bul 'bijschrijven'. Een uitstekende combinatie voor jouw toekomst in de praktijk!

Een bijzonder onderdeel van de afstudeerrichting is de masterclass Procederen in Arbeidszaken. Hierbij doe je vaardigheden op die belangrijk zijn in de arbeidsrechtelijke procespraktijk. Je doet vaardigheden op in de togapraktijk, waar je leert hoe je effectieve processtukken opstelt, krachtige pleitnota's schrijft, conceptuitspraken formuleert en speciale bedingen hanteert. Ook doe je ervaring op met mediation in arbeidszaken en krijg je inzicht in hoe je moet procederen in eerste aanleg en in hoger beroep. Bij dit onderdeel zijn diverse advocatenkantoren, vakbonden, het UWV en het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden betrokken.

Elk jaar beginnen ongeveer 25 studenten met deze studierichting.

Programma

Binnen de eenjarige masterspecialisatie arbeidsrecht is aandacht voor de belangrijkste leerstukken uit het Nederlandse individuele arbeidsrecht, collectieve arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht, én voor het Europese en internationale arbeidsrecht. In de verschillende vakken worden er waar mogelijk dwarsverbanden tussen deze verschillende onderdelen van het arbeidsrecht gelegd.

Er is aandacht voor de achtergrond van arbeidsrechtelijke wetgeving – waarom heeft 'Den Haag' gekozen voor een bepaalde inrichting van bijv. het ontslagrecht? – en de gevolgen die bepaalde keuzes hebben voor werknemers, werkgevers en de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook is er aandacht voor de Europese herkomst van veel arbeidsrechtelijke regels en voor het waarom van de keuzes van de Europese wetgever ('Brussel') en de problemen en spanningen waartoe sommige regels binnen de Europese Unie leiden. Een uitgebreide omschrijving van het volledige programma vind je hier terug: http://www.rug.nl/rechten/education/images/arbeidsrecht-programma-beschrijving.pdf

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Arbeidsovereenkomstenrecht (6 EC)
Ondernemingsrecht 1 (6 EC)
Seminaar Nederlands recht (6 EC)
Europees arbeidsrecht (6 EC)
Sociale zekerheidsrecht (6 EC)
Collectief arbeidsrecht (6 EC)
Learning Communities (facultatief)
Masterclass Procederen in Arbeidszaken (6 EC)
Masterscriptie (12 EC)
Internationaal Arbeidsrecht (6 EC)

Curriculum

De masterspecialisatie trapt af met de vakken Arbeidsovereenkomstenrecht (AOR) en Ondernemingsrecht 1. In het vak AOR staan de belangrijkste leerstukken uit het individuele arbeidsrecht centraal (bv kwalificatie van de arbeidsovereenkomst, gelijke behandeling, zieke werknemer, wijziging van arbeidsvoorwaarden, zorgplicht en aansprakelijkheid van de werkgever, ontslag en overgang van onderneming). Vrijwel wekelijks wordt geoefend met het oplossen van een complex arbeidsrechtelijk vraagstuk.

In blok 2 staan het Europese arbeidsrecht (EAR) en het socialezekerheidsrecht in de spotlights. Bij EAR gaat het, naast onderwerpen als sociale grondrechten en flexibele arbeid, om grensoverschrijdende arbeid en de doorwerking van het Europese arbeidsrecht in het nationale rechtssysteem. Je bent vrij in je keuze voor een Seminaar Nederlands Recht. Het Seminaar Onderneming en Arbeid (loopt in blok 1) is bij uitstek geschikt voor juristen die in de gecombineerde arbeids- en ondernemingspraktijk werkzaam willen zijn (en waarschijnlijk dus voor jou!).

Onderwerpen die aan de orde (kunnen) komen zijn medezeggenschap en rechtspositie van werknemers bij een reorganisatie of bij een doorstart na faillissement van de werkgever. In blok 3 volg je het vak Collectief arbeidsrecht waarin je wordt ingewijd in de wondere wereld van het cao- en stakingsrecht. Daarnaast begin je in dit blok met het vak Masterclass Procederen in Arbeidszaken. Tijdens de Masterclass doe je op locatie (in de regio en de Randstad) in de togapraktijk praktische vaardigheden op die belangrijk zijn in de arbeidsrechtelijke procespraktijk. Dit vak loopt door in blok 4. In blok 4 volg je tevens het vak Internationaal Arbeidsrecht. De masterspecialisatie sluit af met een scriptie.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenAlle HBO instellingen

Via een pre-master

Extra informatie:

Kijk voor meer informatie op onze website voor doorstromen na HBO, of neem contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Heb je de bachelor Rechtsgeleerdheid aan een andere Nederlandse universiteit afgerond, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

De specialisatie Nederlands recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid geeft drempelloze toelating tot de master Nederlands recht. Heb je een andere specialisatie in de bachelor gevolgd, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 februari 202501 februari 2025
01 maart 202501 maart 2025
01 september 202501 september 2025

Voor de Master Nederlands Recht zijn 1 september, 1 februari en 1 maart instroommomenten. Als deadline hiervoor geldt dat per startmoment aan alle eisen voldaan moet zijn: aanmelding, betaling en afronding van vooropleiding.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Als afgestudeerde kun je terecht in de advocatuur en bij andere rechtshulpverleners, in het bedrijfsleven (veel grote ondernemingen hebben eigen arbeidsrechtjuristen in dienst), bij vakbonden en werkgeversorganisaties, de overheid (ministerie, UWV), de rechterlijke macht en in de wetenschap.

Arbeidsmarkt

Arbeidsrecht is een van de meest gevraagde specialismen. De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in het arbeidsrecht is dan ook erg gunstig, zelfs als het economisch tegenzit. Júist dan moet er worden gereorganiseerd, collectieve ontslagen worden begeleid, sociale plannen worden opgesteld, en willen werkgevers hun arbeidsvoorwaardenpakket versoberen. In de advocatuur is al jaren veel werk voor arbeidsrechtjuristen.

Meer informatie

  • Interview met hoogleraar Arbeidsrecht Saskia Peters in Trouw (tekst: Marte van Santen, foto’s: Merlijn Doomernik)
  • Interview met hoogleraar Arbeidsrecht Saskia Peters in InCasu magazine
  • Interview met hoogleraar Arbeidsrecht Saskia Peters in het Groninger Civilistenblad
  • Hoogleraar Arbeidsrecht Saskia Peters aan het woord in het Jaaroverzicht 2016 van de Faculteit Rechtsgeleerdheid

Potentiële beroepen

  • Advocaat
  • Bedrijfsjurist
  • Arbeidsrechtjurist
  • Juridisch adviseur
  • Onderzoeker
Onderzoek

Arbeidsrecht

Sectie Arbeidsrecht
Sectie Arbeidsrecht

De sectie bestaat uit acht docenten. V.l.n.r. op de foto: prof. mr. dr. Saskia Peters (hoogleraar arbeidsrecht), mr. Gerdien Oldenhuis (docent-onderzoeker), mr. dr. Petra Robben (universitair docent) en mr. dr. Simone de Valk (universitair docent). De overige leden van de sectie zijn prof. mr. dr. Beryl ter Haar (bijzonder hoogleraar Europees en rechtsvergelijkend arbeidsrecht), mr. dr. Herman Voogsgeerd (universitair docent), mr. dr. Heleen Pool en Michele Molè LLM (PhD). Daarnaast is mr..

Voorts zijn er nog enkele externe docenten uit de praktijk aan de sectie verbonden.

Promotie-onderzoek vindt momenteel plaats over de transitiefunctie in het ontslag- en werkloosheidsrecht (Gerdien), seksuele intimidatie (Lydia) en surveillance of employees in ‘datafied’ workplaces (Michele).

Alle docenten zijn tevens onderzoekers. Zij publiceren regelmatig op het terrein van Nederlandse, Europese en/of internationale arbeidsrecht. Saskia is redacteur van twee belangrijke handboeken op het terrein van het Europese arbeidsrecht, te weten ‘Europees Arbeidsrecht’, dat in ons gelijknamige mastervak gebruikt wordt, en ‘European Labour Law’, dat in veel Engelstalige mastercursussen in Europa wordt voorgeschreven. Ook is Saskia hoofdredacteur van ‘Arbeidsovereenkomst’, een encyclopedisch, diepgaand artikelsgewijs commentaar op de belangrijkste arbeidsrechtelijke wetgeving. Deze uitgave bestaat uit vijf blauwe banden (en wordt daarom vaak de ‘losbladige Arbeidsovereenkomst’ genoemd) en is tevens digitaal beschikbaar via Kluwer Navigator. Gerdien, Petra en Simone behoren tot de groep auteurs van deze uitgave. Zie voor meer informatie over het onderzoek van de docenten hun profielpagina’s op de RUG website.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie

Contact

Extra's

Als student van de master Arbeidsrecht kan je aan extra 'events' meedoen, naast je studie. Wij organiseren die (mede) zelf of we worden bij de organisatie van evenementen door anderen betrokken. Om je een idee te geven, laten we hieronder zien wat er de afgelopen twee jaar vanuit onze sectie te doen was.

Hugo Sinzheimer Moot Court Competition
Deze jaarlijkse internationale arbeidsrechtelijke pleitwedstrijd vindt dit jaar online plaats in plaats van zoals gepland in Tbilisi. Onze hoogleraar Europees en vergelijkend arbeidsrecht Beryl ter Haar is een van de organisatoren.

Internationaal Seminar Telework
Een rechtsvergelijkend 12 uur durend seminar over op afstand werken (o.a. thuiswerken) speciaal voor studenten arbeidsrecht georganiseerd. Deelnemende landen waren Italië, Nederland, Polen en Rusland.

S.G.O.R. symposium Wet arbeidsmarkt in balans
Het S.G.O.R. organiseert in samenwerking met hoogleraar Saskia Peters vrijwel jaarlijks een symposium op het gebied van het arbeidsrecht, speciaal voor de masterstudenten van de RUG. In 2020 stond de ‘WAB’ centraal, met deze wet werd het recentelijk ingevoerde ontslagrecht van de Wet werk en zekerheid weer flink gewijzigd.

Max Rood Pleitwedstrijd
Elk jaar proberen we een Gronings team samen te stellen dat de eer van de RUG hoog houdt op de arbeidsrechtelijke pleitwedstrijd georganiseerd door de Universiteit van Leiden.

Lees meer

Studieverenigingen

Civielrechterlijke Vereniging Gerhardus Diephuis

Civielrechtelijke vereniging Diephuis is een studievereniging in Groningen die zich in de eerste plaats richt op privaatrecht-studenten, maar haar deuren open heeft staan voor iedere rechten student.
Voor de student die zich oriënteert op het privaatrecht worden gedurende het gehele collegejaar verscheidene activiteiten georganiseerd. Ieder jaar zet een groep enthousiaste actieve leden zich ervoor in om deze tot een groot succes te maken.
https://www.diephuis.nl/

SGOR Studentengenootschap voor Onderneming en Recht

Het SGOR is een juridische vereniging verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bij het S.G.O.R. wordt studenten de mogelijkheid geboden om buiten de universiteit om actief met hun studie aan de slag te gaan. Het S.G.O.R. begint waar de colleges eindigen. De activiteiten die het S.G.O.R. jaarlijks organiseert zijn er namelijk allemaal op gericht om de leden verdieping te bieden ten aanzien van de stof die op de colleges gedoceerd wordt. Deze verdieping wordt gecreëerd in een ontspannen en vrijblijvende sfeer, waar veel ruimte is voor gezelligheid en vriendschappen. Daarnaast heeft het S.G.O.R. als doel het tot stand brengen, bevorderen en onderhouden van contacten met het bedrijfsleven en de advocatuur.
https://www.sgor.nl/home
Lees meer
Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.