Expertisecentrum iGOROnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Expertisecentrum iGOR

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR)
Header image Blogs

Blogs

Verslag congres 'De rol van de financial in CO2-reductie'

Datum:19 april 2018
Congres ‘De rol van de financial in CO2-reductie’

Op 1 maart jl. publiceerden het Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) de uitkomsten van hun onderzoek naar CO2-beleid van organisaties en de visie hierop van de financieel professional. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse organisaties wel een visie op CO2-reductie heeft, maar dat nog geen 30 procent daarop is ingericht. Is er beleid, dan is de CO2-rapportage nauwelijks gestandaardiseerd en voldoet deze meestal niet aan internationale normen, zoals het Greenhouse Gas Protocol.

Een andere opvallende conclusie is dat de financial bij het monitoren van de uitstoot van broeikasgassen nog nauwelijks betrokken is, maar dat de overgrote meerderheid (82%) voor zichzelf wel een prominente rol ziet weggelegd. Bekijk de belangrijkste bevindingen uit het rapport CO2-staat-nauwelijks-op-de-financiële-agenda.

Tijdens het congres ‘De rol van de financial in CO2-reductie’ op 13 april jl. in Amsterdam werd de rol van de financial in CO2-reductie vanuit verschillende invalshoeken belicht. Volgens prof. dr. Dick de Waard, hoogleraar Financial Accounting aan de RUG, kunnen financials veel toegevoegde waarde leveren bij het formuleren, meten en rapporteren van klimaatdoelstellingen. “Ook zijn zij als geen ander in staat de betrouwbaarheid van niet-financiële bedrijfsinformatie te vergroten, bijvoorbeeld door het opzetten van goede meet- en rapportageprocedures.” Accountants in business en openbare accountants dienen gezamenlijk te werken aan standaardisering, aldus De Waard.

Lees het volledige verslag van het congres op de site van Executive Finance >>

Reacties laden...