Groningse sociologen actief in Week tegen Pesten

In de Week tegen Pesten van 18 t/m 22 september 2017 geven verschillende medewerkers van de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen lezingen en workshops over pesten en sociale veiligheid. Ook wordt er in samenwerking met Nederlands Jeugdinstituut (Nji) een oudertoolkit ‘Samen met ouders werken aan een fijne school ’ gelanceerd.
Lezingen en kindercollege
Beau Oldenburg geeft op 21 september een lezing bij GGD west Breda voor antipestcoördinatoren en op 22 september een lezing bij de Marnixacademie in Utrecht voor directeuren en (toekomstige) leerkrachten.
Gijs Huitsing geeft op 19 en 20 september in Amsterdam een studiedag voor docenten van het voortgezet onderwijs over Pesten en Sociale Veiligheid. Deze studiedagen kunnen middelbare scholen dit schooljaar ook boeken voor een teamtraining.
Prof. René Veenstra geeft op 21 september in NEMO Amsterdam een lezing in het kader van de Kinderuniversiteit voor ongeveer 400 kinderen. Deze editie van de Kinderuniversiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de GGD Amsterdam.
Oudertoolkit ‘Samen met ouders werken aan een fijne school ’
Een fijne sfeer school is belangrijk voor het algemeen welbevinden van het kind en voor de leerprestaties. Een cruciale factor daarbij zijn ouders. Maar hoe kun je werken aan een fijne sfeer op school als je niet op één lijn zit met ouders over hoe je met elkaar omgaat? Of specifieker; hoe kun je pesten effectief tegengaan als school en ouders hier een hele andere kijk op hebben? Veel scholen worstelen met dergelijke vragen. Daarom hebben de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) en het Nederlands Jeugd instituut (NJI) de module ‘Samen met ouders werken aan een fijne school’ ontwikkeld. De toolkit en bijbehorende training bieden aanknopingspunten voor het verhogen van ouderbetrokkenheid in het algemeen én specifiek bij het creëren van een fijne school.
Partners Week tegen Pesten
De afdeling Sociologie en het daaraan verbonden Kennis- en expertisecentrum sociale veiligheid en groepsvorming zijn partners van de landelijke Week tegen Pesten die wordt georganiseerd door Stichting School & Veiligheid.
Meer informatie
- Week tegen pesten: https://www.weektegenpesten.com/
- Kennis- en expertisecentrum sociale veiligheid en groepsvorming: https://www.ksvg.nl/
- Toolkit bevorderen ouderbetrokkenheid: https://www.onderwijsenouders.nl/
- Profielpagina Prof. dr. René Veenstra
- Profielpagina Dr. Beau Oldenburg
- Profielpagina Dr. Gijs Huitsing
Laatst gewijzigd: | 18 september 2017 16:32 |
Meer nieuws
-
22 februari 2019
Aandacht voor jongeren in een kwetsbare positie toegenomen
Scholen en gemeenten werken samen om voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Per 1 januari 2019 is de wet van kracht die deze samenwerking borgt. Daarvóór hebben diverse regio’s hier al ervaring mee opgedaan. Die ervaringen zijn overwegend positief,...
-
20 februari 2019
“Uit de boekenkast” - De invloed van jeugdliteratuur op de houding van jongeren ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit
Onderzoekers Diana van Bergen en Sanne Parlevliet van de Rijksuniversiteit Groningen starten binnenkort de pilotstudie “Uit de boekenkast” . Deze studie is mogelijk door een subsidie van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit (FWOS)...
-
18 februari 2019
Ook onderzoek dóen draagt bij aan de zorg
GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut Klaske Glashouwer is science-practitioner. Bij GGZ-instelling Accare behandelt ze kinderen en jongeren met eetstoornissen en coördineert ze onderzoek. Aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen...