Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Lerarenopleiding Onderwijs

Laurens de Kroon

Masterambassadeur Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen en LVHO in de Bètawetenschappen (track biologie)
Laurens de Kroon
Laurens de Kroon

Over Laurens

Laurens is na zijn bachelor begonnen aan de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen, track biologie. Hij zit nu in het tweede jaar en loopt stage op het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam. Hij geeft daar biologie aan havo 4 en vwo 5.

“Geen dag is hetzelfde wanneer je leraar bent. Als puber dacht ik dat een leraar gewoon een praatje houdt, de klas aan het werk zet en dan vervolgens achter zijn bureau een boek gaat zitten lezen. Maar eigenlijk is een leraar continu bezig: met zijn les voorbereiden, zorgen dat de orde in de klas blijft, dat de leerlingen actief aan het werk blijven. En dat vergt best veel flexibiliteit en kennis. De ene dag heb je een gemotiveerde klas die goed meewerkt en leergierig is, en de volgende dag heeft diezelfde klas er even geen zin in. Daardoor ben je continu bezig met inspelen op de situatie, zorgen dat de uitleg die je hebt voorbereid zo goed mogelijk overkomt en daarna moet je weer de volgende les gaan voorbereiden. Leraar zijn is dus ontzettend uitdagend en afwisselend.

Bij sommige mensen komt het leraarschap heel natuurlijk, een ander moet daar iets meer zijn best voor doen, maar uiteindelijk valt het gewoon te leren. Tijdens de opleiding kijk je heel veel naar gedrag: dat van jouzelf en dat van je leerlingen. Je leert welke handvatten er zijn om het gedrag van je leerlingen te sturen en je reflecteert daarnaast heel veel op je eigen gedrag.

Als leraar ben je niet alleen steeds bezig met jezelf te verbeteren, maar je helpt ook je leerlingen vooruit. Ze leren van mij niet alleen de basis van biologie, ze leren ook een bepaalde, wetenschappelijke denkwijze waar ze in hun studie ook wat aan hebben. Je levert eigenlijk individuen af aan de maatschappij die op zichzelf kunnen staan, die zelf kunnen denken en die hopelijk de wereld een beetje beter kunnen maken.”

Laatst gewijzigd:17 december 2020 10:09