Skip to ContentSkip to Navigation

Leraar worden als zij-instromer

Omscholen tot leraar

Overweeg je een carrièreswitch naar het onderwijs? Wil je lesgeven op een middelbare school, maar heb je niet het juiste diploma? Meld je dan aan als zij-instromer.

Je volgt een op maat gemaakt opleidingstraject, waarmee je wordt omgeschoold tot leraar. Het traject sluit aan bij jouw vooropleiding en werkervaring. Als zij-instromer kom je direct zelfstandig voor de klas te staan. Daarom kijken we vooraf extra goed of je het in je hebt om leraar te worden.

Hoe werkt het?
1. Je zoekt een middelbare school die jou als zij-instromer wil aannemen.
2. Je meld je voor 1 april aan bij de Lerarenopleiding als zij-instromer.
3. De Lerarenopleiding bekijkt of je toelaatbaar bent.*
4. Je doet het geschiktheidsonderzoek: een praktijkassessment op een school en een gesprek.
5. Bij een positieve beoordeling kun je starten als zij-instromer.

* Om toegelaten te worden als zij-instromer heb je een WO-masterdiploma nodig. Ook moet je vakinhoudelijke kennis voldoende zijn.

Het zij-instroomtraject
Je gaat aan de slag als docent op een middelbare school onder begeleiding van de Lerarenopleiding. Je krijgt een opleidingstraject aangeboden dat aansluit bij jouw individuele situatie. Het opleidingstraject volg je naast je werk als docent op school. In twee jaar tijd verwerf je de verder benodigde kennis en vaardigheden. Daarna volgt een bekwaamheidsonderzoek, waarna je een getuigschrift krijgt dat je bekwaam bent om als eerstegraads docent te werken in het onderwijs.

Geen kosten 
Het zij-instroomtraject wordt gesubsidieerd door de overheid. Er zijn voor jou daardoor geen opleidingskosten.

Meer informatie en contact
Overweeg je om het onderwijs in te gaan als zij-instromer? Neem dan contact op met Dik Maandag, d.w.maandag rug.nl, voor meer informatie over het zij-instroomtraject. 

Laatst gewijzigd:27 juni 2024 13:24