Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsWaarom RUG?

Rankings

De Rijksuniversiteit Groningen biedt opleidingen van topkwaliteit. Onze bachelor- en masterprogramma's scoren hoog op zowel nationaal als internationaal niveau.

Uitleg over rankings

Met rankings bedoelen we de plek van de Rijksuniversiteit Groningen op de internationale ranglijsten van universiteiten. Deze ranglijsten worden wereldwijd gebruikt om verschillende universiteiten met elkaar te kunnen vergelijken.

De positie op de ranglijsten wordt bepaald op basis van diverse factoren zoals de kwaliteit van het onderwijs, het aantal internationale studenten, maar ook de reputatie bij onderzoekers en medewerkers.

Ranking van de Rijksuniversiteit Groningen

Studeren aan een hoog scorende universiteit is voordelig voor je carrière, al is het natuurlijk belangrijk om ook andere factoren mee te nemen in de keuze voor een universiteit zoals het studentenleven, moderne faciliteiten en een positieve academische omgeving. Dit zijn de ranglijsten waarop de Rijksuniversiteit Groningen vaak een toppositie behaalt:

Nederland

Keuzegids

De Keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle officiële opleidingen in Nederland beoordeelt en vergelijkt. De gids biedt een kwaliteitsvergelijking van alle programma’s, gebaseerd op onder andere studentevaluaties en verslagen van de NVAO.

  • Er zijn 69 bacheloropleidingen aangemerkt als topopleiding, tien daarvan worden gegeven bij de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Acht van onze bacheloropleidingen behoren tot de beste in hun categorie. Dit maakt de Rijksuniversiteit Groningen een van de hoogst scorende universiteiten in Nederland.

Internationaal

Academic Ranking of World Universities: #66

De Academic Ranking of World Universities (ShanghaiRanking) is een wereldwijde top 500, die jaarlijks gepubliceerd wordt door ShanghaiRanking Consultancy. De Rijksuniversiteit Groningen staat in deze ranglijst op de 66ste plek (2018). Bovenop deze uitmuntende gehele score, behaalt de Universiteit ook de top 100 voor meerdere specifieke onderwerpen en gebieden.

THE World University Rankings: #79

Het Britse magazine Times Higher Education publiceert een wereldwijde scorelijst van universiteiten. Hierin staat de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 79. Naast een hoge score op het gebied van onderzoek en onderwijs, scoort onze universiteit ook op internationale reputatie.

QS World University Rankings: #120

De QS World University Rankings, die jaarlijks wordt gepubliceerd, is een belangrijke scorelijst voor instituten in het hoger onderwijs. In de editie van 2018-2019 behaalt de Rijksuniversiteit Groningen de 120ste plek in een totaallijst van 900 universiteiten.

U.S. News ‘Best Global Universities Ranking’: #101

De Amerikaanse journal U.S. News publiceert een wereldwijde scorelijst van universiteiten gebaseerd op data van Clarivate Analytics, het bedrijf dat de citatie database Web of Science (Wos) publiceert. Naast de reputatie onder hoogleraren (25%), wordt ook de onderzoeksprestatie (75%), afgeleid van de WoS, beschouwd.

De Rijksuniversiteit Groningen haalt een score van 101 op deze scorelijst.

University Ranking by Academic Performance: #63

De University Ranking by Academic Performance (URAP) is een scorelijst van 2000 universiteiten met de grootste hoeveelheid publicaties, gebaseerd op Thomson Reuter’s Web of Science (WoS). De positie van een instituut is gebaseerd op absolute getallen van WoS publicaties en citaties (52%), impact van relatieve citaties (33%), en het aantal WoS publicaties met internationale medeauteurs (15%).

De Rijksuniversiteit Groningen staat op de 63ste plek in de lijst. Deze plek is gebaseerd op een gemiddelde over 23 onderwerpgebieden. De RUG haalt de top 100 met 12 van de 20 onderwerpgebieden.

Laatst gewijzigd:06 februari 2019 16:29
printView this page in: English