Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Veelgestelde vragen Begeleiding en advies

Studeren met een functiebeperking

  • Wat is een functiebeperking?

    Alle gezondheidsproblemen die leiden tot studiebelemmeringen. Denk hierbij aan:

    • AD(H)D
    • Auditieve beperking
    • Autisme (ASS)
    • Dyslexie of dyscalculie
    • Lichamelijke beperking (inclusief: chronische ziektes, zoals de ziekte van Crohn, diabetes, astma of CVS)
    • Psychische problemen
    • Visuele beperking

    Ook gezondheidsproblemen die van tijdelijke aard zijn kunnen leiden tot een functiebeperking en dus aanleiding geven voor aangepast onderwijs of extra financiële ondersteuning. 

    Meer informatie of vragen?

  • Welke voorzieningen biedt de RUG aan studenten met een functiebeperking?

    Informatie over de voorzieningen vind je op de pagina Studeren met een ondersteuningsvraag op de RUG-website. 
  • Welke financiële regelingen bestaan er voor studenten met een functiebeperking?

    Studenten die studievertraging oplopen als gevolg van een functiebeperking, kunnen in eerste instantie een beroep op het Profileringsfonds van de RUG doen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste is dat je studievertraging altijd z.s.m. bij de studieadviseur meldt. Meer informatie vind je op de pagina Profileringsfonds (inloggen met p- of s-nummer).

    In sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden is een verlenging van de prestatiebeurs bij DUO een alternatieve optie. Daarnaast biedt DUO nog een aantal andere regelingen, waarvoor altijd ondersteuning van een studentendecaan van de RUG nodig is. Meer informatie vind je op de pagina Studiefinanciering (inloggen met p- of s-nummer).
  • Hoe kan ik RSI voorkomen?

  • Ik heb dure begeleiding nodig waarvoor ik me niet kan verzekeren. Is er hulp mogelijk?

    Als je kosten moet maken die je niet redelijkerwijs zelf kunt opbrengen doe je eerst een beroep op de hulpverlenende diensten van de Rijksuniversiteit Groningen, zoals de studentpsychologen of de studentendecanen. Als dat niet mogelijk is en je gebruik moet maken van een –duurdere – dienst van buiten de instelling, biedt het Noodfonds van de Rijksuniversiteit Groningen mogelijk een oplossing. Voor passende hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor een goede bureaustoel thuis of tijdelijk taxivervoer van en naar college, kun je bijvoorbeeld terecht bij de UWV.

    Vragen?
    Neem contact op met het Studenten Service Centrum via ssc-info rug.nl.
  • Wat doet de Advies Commissie Functiebeperkte studenten en hoe kan ik me er voor aanmelden?

    Deze commissie zet zich in voor het belang van alle studenten met een functiebeperking aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij fungeert als een platform en klankbordgroep voor beleidsmakers enerzijds en studenten en docenten anderzijds. De commissie bestaat uit 6 ervaringsdeskundige studenten en eenzelfde hoeveelheid personeelsleden. De commissie komt vijf keer per jaar bij elkaar en daarnaast vinden er naar bevind van zaken werkgroepsbijeenkomsten plaats. Je ontvangt een serieuze vergoeding voor je deelname aan de bijeenkomsten en bouwt mooi aan je cv.

    Meer weten?
    Neem contact op met het Studenten Service Centrum via ssc-info rug.nl.
  • Ik heb een functiebeperking en ben afhankelijk van een auto. Kan ik een parkeerplaats krijgen?

    Als je vanwege je functiebeperking afhankelijk bent van een auto voor je vervoer naar de instelling kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een parkeerplaats in de buurt van de collegezaal. Hiervoor is het noodzakelijk dat je je verzoek met een studentendecaan bespreekt, via een persoonlijke afspraak.

    Vragen?
    Neem contact op met het Studenten Service Centrum via ssc-info rug.nl
  • ECIO, expertisecentrum voor studeren met een ondersteuningsvraag

View this page in: English