Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Veelgestelde vragen Aanmelden, in- en uitschrijven Meer informatie ...

Inschrijvingsvormen

  • Opbouw van een universitaire opleiding

    Een universitaire opleiding is opgebouwd uit twee fases:
    • een driejarige bacheloropleiding, die wordt afgesloten met een bachelordiploma.
    • een masteropleiding van één, twee of drie jaar.


    Meer informatie over de opbouw van een universitaire opleiding vind je op de website.

    Stel je vraag

  • Voltijdstudie

    Als voltijdstudent heb je een studielast (colleges en thuiswerk) van 40 uur in de week. Je bent dus de hele week bezig met je opleiding. Daarnaast mag je gebruik maken van alle universitaire voorzieningen, zoals de bibliotheken, ICT, sportfaciliteiten en het culturele aanbod. Verder heb je recht op studiebegeleiding van een studieadviseur van je opleiding en/of het Studenten Service Centrum (studentendecanen, studentenpsychologen en trainers) en je mag stemmen voor de faculteitsraad en de universiteitsraad.

    Let op: je kunt alleen studiefinanciering aanvragen als je ingeschreven staat als voltijdstudent.

    Stel je vraag

  • Deeltijdstudie

    Als je een baan hebt of om andere redenen niet fulltime kunt studeren, dan kun je je inschrijven als deeltijdstudent. Een deeltijdopleiding is een volwaardige opleiding en volledig vergelijkbaar met de voltijdopleiding. De belangrijkste verschillen zijn: het aantal contact- en thuiswerkuren, en de totale studieduur. Je kunt bij een deeltijdopleiding uitgaan van een gemiddelde studielast (colleges en thuiswerk) van ongeveer 20 à 25 uur per week. Ter vergelijking: een voltijdopleiding heeft een studielast van 40 uur in de week. Doordat de studielast lager is, duurt een deeltijdopleiding langer dan een voltijdopleiding. Een deeltijdstudent mag gebruik maken van alle universitaire voorzieningen, maar heeft geen recht op studiefinanciering.

    Stel je vraag

  • Duaal student

    Een duaal student combineert zijn studie met een baan op zijn eigen vakgebied. Een duaalopleiding is in principe een fulltime opleiding, waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Van je werkgever ontvang je een salaris. Meestal duurt de opleiding langer dan dat je op basis van het aantal ECTS zou verwachten.

    De RUG biedt sommige masteropleidingen aan als duaalstudie:

    • een aantal juridische masteropleidingen (Togamaster)
    • de master computercommunicatie bij communicatie en informatiewetenschappen.
    • het laatste jaar van de tweejarige lerarenopleidingen: aardrijkskunde, Duitse taal en cultuur, Engelse taal en cultuur, filosofie, Franse taal en cultuur, Friese taal en cultuur, geschiedenis, Griekse en Latijnse taal en cultuur, maatschappijleer en Spaanse taal en cultuur.

    Je wordt niet automatisch toegelaten tot een duaal opleiding. Er is meestal een aparte toelatingsprocedure. Je betaalt een lager collegegeldtarief en je behoud je recht op studiefinanciering. Je krijgt voor een eenjarig duaal masterprogramma 60 ECTS, terwijl de opleiding meestal langer dan 12 maanden duurt. Houd in verband met je salaris rekening met de bijverdienregeling van de DUO. Bij de meeste opleidingen is inschrijving als voltijd en deeltijdstudent ook mogelijk.

    Stel je vraag

  • Schakelprogramma's

  • Contractonderwijs en open colleges

  • Uitwisselingsprogramma's

View this page in: English