Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's Nederlandse studenten Studeren in Groningen Verenigingen

Besturen, wat is dat?

Actief lid zijn van een vereniging is heel leerzaam en leuk, maar het meeste leer je over jezelf en je vereniging als je hem zelf kan besturen. De meeste studenten doen dit gedurende één jaar van hun studie en dit biedt je de kans om te ervaren hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor een professionele organisatie.

Het bestuur van een vereniging kan full-time of part-time zijn. Je bestuurt nooit alleen en je bent altijd onderdeel van een meerkoppig bestuur met verschillende functies en verschillende taken. Samen met je bestuur zorgen jullie er een heel jaar voor dat de leden naar evenementen kunnen, met elkaar in contact blijven en dat de commissies hun werk kunnen doen.

In een bestuursjaar kun je dus als bestuurslid al vroeg in je carrière kennis maken met het besturen van organisatie. Deze persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen velen pas veel later in hun leven opdoen. Als bestuurslid houdt je je bezig met het onderhouden van contacten binnen en buiten de vereniging, het schrijven en uitvoeren van strategie en beleid, het onderhouden van de financiën van de vereniging, projectmanagement, netwerken, conflictmanagement, het gebruik van communicatie- en promotiemiddelen en nog veel meer hard en soft skills.

Niet alleen dragen het leren van deze skills tijdens je studietijd bij aan je persoonlijke ontwikkeling, maar je draagt ook wezenlijk bij aan de academische gemeenschap en de Rijksuniversiteit Groningen. Als onderdeel van de actieve studentenpopulatie kun je op hoog niveau meedenken met de organisatie van de universiteit. De RUG is altijd al trots geweest op het levendige verenigingsleven dat bij Groningen hoort en dat is alleen mogelijk door de inzet van studentbestuurders.

English webpage


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:31 januari 2022 11:11