Over onsWie zijn wij?Green Office Groningen

De groene congresganger (1): Met de trein naar Boedapest

Date:13 June 2018
Author:Saskia Visser
Saskia Visser is beleidsmedewerker kennisvalorisatie Faculteit der Letteren en coördinator Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie

Onlangs bezocht ik met mijn wetenschapwinkelcollega’s de Living Knowledge Conferentie in Boedapest. Twee-en-een-halve dag hadden we het over hoe wetenschappers en maatschappelijke organisatie kunnen samenwerken om de wereld een beetje beter te maken. En een beetje beter betekent natuurlijk ook duurzamer. De organisatie liet ons van te voren weten dat ze de daad bij het woord wilden voegen en de conferentie ook zo duurzaam mogelijk wilden organiseren. Een sympathiek initiatief vonden we allemaal. Gelukkig had ik mijn reis al duurzaam gepland, met de trein!

Maandagmiddag vertrok ik met mijn reisgenoot naar Düsseldorf. Daar zouden we ’s avonds op de nachttrein kunnen stappen en die wil je natuurlijk wel halen. We hadden wel wat stress onderweg toen de Duitse boemel vanaf Arnhem wat vertraging opliep, maar het kwam goed. De steward, in uniform inclusief fraaie hipstersnor, van de Nightjet naar Wenen verwelkomde ons hartelijk. Hij nam onze wensen voor het ontbijt op, had de bubbels al klaar staan en in een tasje vonden we zelfs badslippers en een handdoekje. Het compartiment had een eigen wasgelegenheid en prima bedden. Wat een comfort!

Natuurlijk schrik je bij de boeking wel even als je ziet dat de reis 21 uur zal duren en ook een stuk duurder is dan het vliegtuig. Maar dat is ook wel een oneerlijke vergelijking! Die 21 uur is van deur tot deur, terwijl je hem vergelijkt met de duur van een vlucht (2 uur) zonder de tijd om naar Schiphol te komen, in te checken, te wachten. En over de prijs kunnen we kort zijn, vliegen is gewoon veel te goedkoop. Weet u wel dat er helemaal geen belasting op kerosine geheven wordt? Terwijl we zelfs voor worteltjes uit de koude grond 9 % btw gaan betalen. Hoezo krom?

Voordat u gaat denken dat ik een extremistische masochist ben… ik vind reizen per trein ook gewoon heerlijk. Je went rustig aan het veranderende landschap, je leest een boek, je maakt kennis met andere reizigers, je hebt de tijd en je slaapt. Deze treinreis was natuurlijk inclusief een overnachting en ontbijt, dus zo veel is 185 euro (voor een enkele reis) ook niet. Om 9.10 waren we in Wenen, 50 minuten te laat, maar we konden onze gereserveerde zitplaatsen voor de aansluitende trein gemakkelijk omboeken naar een uurtje later. Om 13 uur komen we aan in Boedapest. Zo hadden we nog steeds de hele middag om de stad te verkennen voor de volgende dag de conferentie begon. Daarover binnenkort meer!