Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videos

Votes matter!

Datum:02 juni 2017
Votes matter!
Votes matter!

Een extra blogpost deze week, in het kader van de ScienceLinX-tentoonstelling Imaginary

Stemmen met het rode potlood: is dat nog wel van onze tijd? Of kunnen we beter digitaal gaan stemmen? En hoe kun je dan achterhalen of de stemcomputer niet is gehackt? Dat onderzoekt Ernst Wit!

In de jaren ’70 werd in Nederland de stemcomputer ingevoerd. Dertig jaar lang hebben we via een stemcomputer gestemd. In 2006 ontstond echter discussie over digitaal stemmen. Wat als de computer wordt gehackt? Zou er met de verkiezingsuitslag geknoeid kunnen worden? En zouden mensen nog wel anoniem kunnen stemmen? Daarom werd in 2009 het rode potlood weer ingevoerd. Maar ook stemmen op papier heeft nadelen. Er wordt veel papier gebruikt, het tellen van de stemmen duurt lang en ook hier worden fouten gemaakt.

Moeten we dan toch maar weer elektronisch gaan stemmen? Ernst Wit denkt van wel. In opdracht van het ministerie onderzoekt hij of je kunt checken of er met de uitslag geknoeid is. Daarvoor is een speciaal stemproces nodig. Iedere kiezer vult zijn stem in op een computer. De computer print een kaartje met daarop de naam en partij van degene waar hij op gestemd heeft. Zo kun je zélf controleren of de naam en partij op het kaartje kloppen. Die naam en partij kun je scannen en zo weet de computer wat jij hebt gestemd. Als er met de stemteller wordt geknoeid, gaat het hierna mis: bij het verwerken van de stemmen. Om te checken of alles goed is gegaan, hoef je dus “alleen maar” de uitslag op de kaartjes te vergelijken met de uitslag in de computer.

Het vergelijken van al die kaartjes zou een hels karwei zijn, maar gelukkig is dat niet nodig. Met behulp van statistiek kun je berekenen dat je per stembureau slechts 100 kaartjes hoeft te checken. Als er wel met de kaartjes is geknoeid, is de kans 95% dat je dat ontdekt. En als je dan fraude ontdekt, kun je alsnog (voor dat ene stembureau) de papieren kaartjes gaan tellen.

In onderstaande video vertelt Ernst Wit over zijn onderzoek. Deze video is gemaakt voor de wiskundetentoonstelling Imaginary. De tentoonstelling staat in de Bernoulliborg is tot en met 9 juni (nog een weekje!) gratis te bezoeken.

 

Tags: Wiskunde, Beta

Reacties

Reacties laden...