Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videos

Wetenschap ligt op straat

Datum:28 april 2016
OpenStreetMap
OpenStreetMap

Energie kun je niet zien. Of toch wel? Promovendus Chris Davis weet energieproductie en -consumptie te vangen in plaatjes en bewegende beelden. Zo’n afbeelding zegt meer dan duizend tabellen. Als onderzoeker van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen laat hij zo zien hoe we wereldwijd met energie omgaan.

Davis gebruikt daarvoor gegevens die vrij beschikbaar zijn – als je tenminste weet hoe je grote spreadsheets kunt importeren en bewerken. De energieproductie van alle Amerikaanse staten bijvoorbeeld, of de plaatsing van zonnepanelen in Duitsland over de afgelopen jaren. En hij haalt gegevens op die burgers zelf in OpenStreetMap zetten, een programma waarin iedereen zijn eigen buurt online kan beschrijven. Wetenschap ligt dus gewoon op straat! 

Wat je er aan hebt? De plaatjes en animaties van Davis laten je beleven wat er precies gebeurt in energieland. Door Big Data zichtbaar te maken toont Davis hoe ons hoogspanningsnet eruit ziet. Zo ontdekt hij waar de knelpunten in het systeem zitten. Onlangs gebruikte hij zijn technieken om te beschrijven hoe de energieproductie van de VS zich ontwikkelt. Meer daarover kun je lezen in het artikel dat Science LinX hierover schreef.

Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe de verwerking van Big Data er in de praktijk uitziet. Een kunstwerk toch?

 

Tags: Natuurkunde, Beta

Reacties

Reacties laden...