Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

46-De Groninger boer gaat ten onder

Aflevering nr 46

Uitgezonden: 16 en 17 november 2002


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Uitzending: zaterdag 16 november 2002op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur. Zondag 17 november 2002 op TV Drenthe om 18.50 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

De landhuizen staan er nog, in het Oldambt en op het Hogeland, als herinnering aan de herenboeren van de afgelopen eeuwen. In de achttiende eeuw ging het de Groninger akkerbouwers voor de wind, in de negentiende en eerste helft twintigste eeuw vormden ze de economische, politieke en culturele elite. Historicus IJnte Botke beschrijft de opkomst en ondergang in zijn proefschrift Boer en Heer, waarop hij afgelopen zomer promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vertelt over zijn onderzoek in Adams Appel. De herenboeren lieten hun villa’s ontwerpen door hippe architecten uit de Randstad, ze besteedden hun tijd aan politiek, kunst en literatuur, hun dames flaneerden in de laatste Parijse mode langs de eindeloze landwegen. De boeren hadden er de tijd voor, want het boerenbedrijf zelf lieten ze aan een voorman over. Wel bleven ze, in tegenstelling tot landheren elders, op de boerderij wonen. Rond 1900 raakten de uitgebuite landarbeiders dusdanig geëmancipeerd, dat de herenboeren begonnen in te binden. Toch overleefde hun elitebestaan de landbouwcrisis en twee wereldoorlogen. Pas in 1960 was het echt gedaan met het luxe leven van de Groninger herenboeren. Wie het als boer wilde redden, moest voortaan zelf het land bewerken. De herenboer Taco Bierema heeft het allemaal meegemaakt. De Groninger boer hoeft niet ten onder te gaan, als hij zich maar aanpast. Dat heeft Bierema zelf ook gedaan. Hij werkt al jaren op het land en dat deert hem niet. Integendeel: ‘wat is er mooier dan werken met je handen?’, vraagt hij retorisch in Adams Appel.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Koos Dijksterhuis
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten Dr. IJnte Botke, docent geschiedenis, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de heer Taco Broeils Bierema, herenboer te Usquert.
Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06