Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

08-Leefbaar Nederland heeft geen ideologie

Aflevering nr 08

Uitgezonden: 23 en 24 februari 2002


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Historicus dr. G. Voerman, hoofd van het Documentatiecentrum Politieke Partijen, spreekt over de nog nooit vertoonde onstuimige groei van Leefbaar Nederland. Volgens hem heeft LN op korte termijn kansen. Maar het ontbreken van een samenhangende ideologie zal de partij op termijn opbreken. De kiezer snapt dat domweg niet, zegt de historicus, die  LN overigens een interessant fenomeen vindt. Nooit eerder was de toenemende personalisering van de politiek zo duidelijk: een politicus zonder partij biedt zich aan als lijsttrekker en de partij zonder ideologie op zoek naar een mediagenieke politicus neemt 'm aan, aldus Voerman.

De hoogstgenoteerde Groninger op de lijst van Leefbaar Nederland is Herman Wijlhuizen. Hij reageert op de stelling van Voerman. Volgens Wijlhuizen is het vertrek van gepland lijsttrekker Fortuyn niet meer dan een groeistuip. De kamerkandidaat vindt verder het ontbreken van een duidelijk links of rechts stempel binnen zijn partij geen enkel probleem. De kiezer denkt denkt niet in hokjes, aldus Wijlhuizen, die denkt alleen in concrete ideeën en resultaten.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten dr Gerrit Voerman, Documentatiebureau Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), RUG en Herman Wijlhuizen, Leefbaar Nederland.
Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06