Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

11 - 'Mooi vies, knap lelijk' in rederijkerskluchten en op tv

aflevering 11/2008

mms://wmvideo.service.rug.nl/adamsappel/aa0811.wmv

Uitzending:
Donderdag 5 juni 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

"Wat flikt me die kwaaie helleteef! Die venijnige pad! Die lelijke sloer. De pokken op het lijf van die ranzige hoer! God geef dat haar de moord mag steken."

Fraai klinkende zinnen zijn het, vol stinkende lelijkheid. Een citaat uit één van de kluchten van de laatmiddeleeuwse rederijkers. Het schrijfplezier spat er van af.

Uit de rederijkerskamers zijn veel kluchten bewaard gebleven. Toch zijn ze nog redelijk onbekend. Historisch Letterkundige Femke Kramer promoveerde onlangs op het proefschrift "Mooi vies, knap lelijk", over de esthetica in de rederijkerskluchten.

Het menselijk lichaam met alle gebreken die daar bij kunnen horen stond erin centraal. Er wordt veel gescholden, geschranst en geknokt. Deze nadruk op lelijkheid, lichamelijkheid en geweld, wordt ook wel aangeduid als Grotesk Realisme. Het komt veel voor in culturen in verwarring, waar plaats is voor het experiment en alles in twijfel kan worden getrokken.

Door het bestuderen van het groteske in de kluchten heeft Kramer ook meer oog gekregen voor groteske vormen in de hele literaire productie van de rederijkers.

Kramer ziet zelfs een relatie met het huidige televisieaanbod.

Programmamaker

Hendrik Jan van Telgen

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

dr. Femke Kramer,  docent schrijfvaardigheid, presentatievaardigheid, wetenschapscommunicatie en zestiende-eeuws theater aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Over het proefschrift "Mooi vies, knap lelijk", over de esthetica in de rederijkerskluchten, waarop Femke Kramer op 24 april 2008 aan de RUG promoveerde, is een persbericht verschenen.

Laatst gewijzigd:26 oktober 2017 10:20