Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams Appel

09 - Respect! Nederland deugt!

aflevering 09/2008

Uitzending:
Donderdag 22 mei 2008 op TV Noord om 18.44 uur, herhaling ieder uur vanaf 20.44 uur

Wijsheid, Moed, Matigheid, Rechtvaardigheid, Geloof, Hoop en Liefde. Het zijn de zeven deugden, zoals die al eeuwen door de christelijke kerk worden verkondigd.

De term deugd, die staat voor een moreel goede persoonlijke eigenschap, is eigenlijk een beetje ouderwets. Psychologen hebben zich er de laatste 70 jaar niet mee willen bezighouden, uit vrees om de objectiviteit te verliezen.

Professor Jan Pieter van den Oudenhoven, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, durfde het taboe te doorbreken.

In een breed onderzoek bracht hij in kaart wat Nederlanders als belangrijke deugden zien. Door te zoeken naar overeenkomsten hoopt hij de integratie van nieuwe bevolkingsgroepen te bevorderen.  

Ook godsdienstwetenschapper Anand Blank werkte mee aan dit onderzoek naar het belang van deugden in de cultuur. Hij interviewde Nederlandse imams en bestudeerde hun preken.  

Het onderzoek toont aan dat de verschillen tussen religies en bevolkingsgroepen in Nederland niet erg groot is. In de "Deugden Top 15" zet iedereen Respect (voor de medemens) bovenaan.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor  Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

prof. dr. J.P. van Oudenhoven, hoogleraar Cross-culturelele psychologie aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappij-wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen en drs. Anand Blank, doet promotieonderzoek naar De prediking van deugden in de Nederlandse islam , aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa  

.

Links

Laatst gewijzigd:25 oktober 2017 16:46