Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

06-Zonder jas naar buiten tegen reuma

Aflevering week 6

Uitzending: Zaterdag 12 februari 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur. Zondag 13 februari 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Eén op de tien Nederlanders heeft last van een vorm van reuma, een ziekte van het bewegingsapparaat, waaronder de gewrichten. Bioloog Wiebe Patberg promoveert deze maand op een onderzoek naar het verband tussen luchtvochtigheid en pijnklachten van reumapatiënten.

Patberg, zelf reumapatiënt, hield ruim twintig jaar een pijndagboek bij over zijn eigen klachten en vergeleek die gegevens met lokale weerstatistieken. Hij kon daarmee een aantal verrassende verbanden aantonen tussen weer en pijn. Verbanden die werden bevestigd door nader onderzoek onder een groep van 88 reumapatiënten.

Dat reumapatiënten vooral pijn hebben bij koud en mistig weer en zich beter voelen in een warm en droog klimaat blijkt maar ten dele waar, cocludeert Patberg onder andere.

Zijn onderzoek heeft inmiddels voor enige opschudding gezorgd onder andere mensen met reuma. Op verschillende websites worden Patbergs bevindingen fel bediscussieerd.

Adams Appel sprak in de verschillende klimaten van de Hortus in Haren met de promovendus over de ziekte reuma, over het onderzoek en over de kritiek die door patiënten op het onderzoek wordt gegeven.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Dr. Wiebe Patberg, Medische wetenschappen, UMCG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06