Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

20-Hergebruik chirurgische implantaten moet kunnen

Aflevering week 20

Uitzending:

Zaterdag 21 mei 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 22 mei 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Orthopedische schroeven en platen worden veel gebruikt om botbreuken zonder misvormingen te laten helen. Maar in ontwikkelingslanden zijn zulke chirurgisch implantaten voor patiënten bijna onbetaalbaar. Een eenmalig te gebruiken plaat kost al gauw drie of vier maandinkomens.

Toch is ook in de derde wereld het opnieuw gebruiken van implantaten verboden. Een verbod dat niet strookt met de praktijk, want chirurgisch staal wordt in ontwikkelingslanden wel degelijk op grote schaal illegaal gerecycled.

In Indonesië komen in verhouding erg veel verkeersongelukken voor. Als gecompliceerde botbreuken, waarbij de stukjes bot vaak naar buiten steken, niet behandeld kunnen worden met een (tijdelijk) geïmplanteerde stalen plaatje, dan is amputatie vaak de enige oplossing.

De Indonesische orthopedisch chirurg Rahadyan Magetsari heeft in samenwerking met technici van het UMCG onderzoek gedaan naar de recycling van implantaten.

Hij heeft een aantal voorwaarden geformuleerd waaraan hergebruik moet voldoen. Hoe vaak kunnen implantaten worden hergebruikt en hoe moet het materiaal worden schoongemaakt? Eenvoudige middelen als een tandenborstel, bleekwater en vim blijken vaak al voldoende om al het vreemde weefsel te verwijderen van een her te gebruiken implantaat.

In Adams Appel vertelt Magetsari over zijn onderzoek en laat projectleider Ward van der Houwen zien hoe het onderzoek in de praktijk is uitgevoerd.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

Dr. Rahadyan Magetsari, promovendus aan de RUG en hoofd van de afd. Orthopedische Chirurgie, Dr. Sardjito Hospital in Jogjakarta , Indonesië en dr. Ward van der Houwen, Projectleider, Biomaterialen - UMCG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06