Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

15-Universiteitsbibliotheek sinds 1615 bron van kennis

Aflevering week 15

Uitzending:

Zaterdag 16 april 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 17 april 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Deze week brengt Adams Appel een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek van de RUG.

De UB, gesticht in 1615, heeft sinds 1619 het boekenbezit beschreven in een catalogus. Van de allereerste, handgeschreven catalogus waren zelfs twee versies, zo laat dr. Alie Bijker van de UB zien. In die jaren was er een eenvoudig boekje voor dagelijks gebruik, maar ook een fraai gekalligrafeerd exemplaar om aan de 'sponsors' van de UB te tonen. Die eerste catalogus werd onlangs gedigitaliseerd en is nu zelfs via het internet in te zien.

Dr. Henk Ellermann, hoofd van de afdeling Digitale Bibliotheekvoorzieningen toont dat de bibliotheek inmiddels volledig op de toekomst is voorbereid. Zo speelt de UB een belangrijke rol in het project 'Keur der Wetenschap'.


Daarin zijn ruim 25.000 wetenschappelijke publicaties en onderzoeken van bijna 200 Nederlandse wetenschappers digitaal samengebracht en ontsloten. Deze etalage van toonaangevende wetenschap is vanaf mei wereldwijd on line te raadplegen.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Dr. Alie Bijker, medewerker Bijzondere collecties, Universiteitsbibliothee en d r. Henk Ellermann, Hoofd afdeling Digitale Bibliotheekvoorzieningen, Universiteits-bibliotheek v an de RUG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06