Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

13 Schat aan Middeleeuwse dorpskerken in Groningen

Aflevering week 11

Uitzending:

Zaterdag 2 april 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur.

Zondag 3 april 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

In Europa staan duizenden middeleeuwse dorpskerken. In een aanzienlijk aantal van die kerken is de inrichting grotendeels intact gebleven.

Regnerus Steensma en Justin Kroesen, verbonden aan het Instituut voor liturgiewetenschap van de RUG onderzochten bijna zeven jaar lang kerkinterieurs in Europa.

De resultaten van hun onderzoek presenteren zij in hun boek 'Het middeleeuwse dorpskerkinterieur' dat 16 april 2005 verschijnt. Het is een standaardwerk geworden waarin honderden middeleeuwse kerken in heel Europa beschreven staan, maar dat ook kan dienen als bijzondere reisgids.

Het Zweedse eiland Gotland is uitzonderlijk rijk aan middeleeuwse kerkinrichting. Maar dat de provincie Groningen ook vele tientallen goed bewaarde middeleeuwse kerken herbergt, is veel minder bekend.

Opmerkelijk is dat interieurelementen van Middeleeuwse kerken, of deze nu staan in Zuid-Europa, het Groningse Krewerd of Scandinavië, blijk geven van dezelfde religieuze gebruiken en daarmee ook van een universele omgang met begrippen als heiligheid, leven en dood.

Adams Appel keek met de auteurs van het boek rond in kerken op het Groningse platteland en geeft zo een inkijkje in een bijna vergeten wereld.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gasten

dr. Regnerus Steensma, die twee jaar geleden afscheid nam als Universitair Docent voor de Architectuur en Iconografie van het Christendom, en zijn opvolger, dr. Justin Kroesen, Faculteit der Godgle erdheid en Godsdienstwetenschap, RUG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06