Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

10 Klotsen in de ruimte

Aflevering week 10

Uitzending: Zaterdag 12 maart 2005 op TV Noord om 18.55 en vanaf 20.40 uur ieder uur tot en met 6.15 uur. Zondag 13 maart 2005 op TV Drenthe om 18.40 uur, met ieder uur een herhaling tot en met 6.50 uur.

Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Vloeistoffen in de ruimte halen door het ontbreken van de zwaartekracht vreemde capriolen uit. Dat klotsen kan aan boord van een ruimtevaartuig levensgevaarlijk zijn.

In februari werd een Europese raket gelanceerd met aan boord een Nederlands experimentele satelliet, de Sloshsat FLEVO. Die moest meer inzicht geven in het gedrag van klotsende vloeistof in de ruimte. Ruim 33 liter vloeistof in een tank die twee weken lang, tijdens gewichtloze rondjes rond de aarde, heen en weer werd geschud.

Alle data uit Sloshsat belandden via Frans Guyana en Noordwijk op het bureau van de Groningse hoogleraar wiskunde Arthur Veldman. Hij is al tientallen jaren betrokken bij het onderzoek naar de onverwachte bewegingen van vloeistof. In Adams Appel blikt hij terug op het ruimte-experiment, laat hij zien waarom het onderzoek van belang is en vertelt hij over de eerste onderzoeksresultaten van ‘zijn’ Sloshsat.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Eindredactie en productie

Paul Lamens, CasTel Media

Hoofdredactie

Fenneke Colstee

Gast

Prof.dr. Arthur Veldman , hoogleraar aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (instituut Wiskunde en Informatica), RUG

Informatie

Fenneke Colstee

Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06