Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

43- Kernafval kun je het beste ondergronds opslaan

Aflevering nr 43

Uitgezonden: 25 en 26 oktober 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

In Nederland hebben we 125 m3 radioactief afval. Dat kan niet worden afgebroken en moet veilig worden opgeslagen. Maar wat is veilig? De eurocommisaris voor energie en transport, mevrouw Loyale de Palacio, wil dat kernafval ondergronds wordt opgeslagen. Daarbij denkt ze onder meer aan de Groningse en Drentse zoutkoepels.

Rob de Meijer van het Groningse Kernfysisisch Versneller Instituut heeft als lid van de Commissie Opslag Radioactief Afval (CORA) meegewerkt aan een uitgebreid onderzoek naar ondergrondse opslag. De Commissie stelt in haar rapport dat 100-300 jaar lang bovengrondse opslag mogelijk is, gevolgd door een tijdelijke, terugneembare ondergrondse opslag, gevolgd door een definitieve berging. De Meijer zelf vindt echter dat de ondergrondse opslag van kernafval de veiligste optie is. Bovengrondse opslag acht hij te riskant in geval van oorlog en andere ellende die voort komt uit het menselijk handelen.

Ook vindt hij ondergrondse opslag van radioactief afval veel minder gevaarlijk dan ondergrondse opslag van chemisch afval. Radioactief afval wordt in de loop van de tijd steeds minder actief en dat geldt niet voor chemisch afval.

Niesco Dubbelboer, Drents Tweede-Kamerlid voor de PvdA, woont bijna op een zoutkoepel. Hij is faliekant tegen ondergrondse opslag. Volgens hem is de veiligheid helemaal niet gegarandeerd. Daarbij stelt hij dat er helemaal geen probleem hoeft te zijn, als Nederland kiest voor alternatieve energiebronnen.

Maar er speelt meer voor hem: ‘Als Noorderling vind ik het onverteerbaar dat het gas en het zout uit de bodem worden gehaald en dat we er ‘de troep van een ander’ voor terug krijgen.’

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Willem Peter Meeuwissen en Andries Bierling
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

Prof.dr. Rob de Meijer, hoofd Nuclear Physics Division van het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG, en Niesco Dubbelboer, Drents Tweede-Kamerlid voor de PvdA

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06