Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

22-Wiskunde is de koning der wetenschappen

Aflevering nr 22

Uitgezonden: 31 mei en 1 juni 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Wiskunde, koning der wetenschappen. Een vak dat je overal voor nodig hebt. Een bewijs van echte intelligentie. Vormende waarde en pure schoonheid. Of toch vooral een saai schoolvak, waarvan het belang enorm wordt overdreven. Een vak voor nerds, waar een normaal mens met een wijde boog omheen loopt. Over weinig wetenschappen is de mening zo verdeeld als over de wiskunde. Feit is wel dat in Nederland steeds minder mensen wiskunde gaan studeren, terwij de vraag naar wiskundigen groot is. En dat terwijl nog niet zo lang geleden de Nederlandse wiskunde gold als de internationale top.

Adams Appel dook weer in de wereld van de breuken en het ‘haakjes wegwerken’ en toetste de wiskunde onder meer op haar ‘nerds-gehalte’.

Natasha Maurits ging ooit wiskunde studeren omdat ze er alle kanten mee op zou kunnen. En omdat ze er goed in was natuurlijk. Tegenwoordig is ze het levende bewijs van hoe veelzijdig wiskunde is. Ze studeerde af op de luchtstroming rond vliegtuigen, promoveerde in de biofysisiche chemie op wiskundige modelvorming van polymeermengsels en doet nu bij het AZG (wiskundig) onderzoek naar aderverkalking. Het stromen van bloed in de bloedvaten kan ze nabootsen op de computer en zo kan ze de behandeling van aderverkalking in beeld brengen zonder dat er een druppel bloedt vloeit. Voor haar heeft wiskunde vooral z’n waarde door de toepassingen. Hamvraag: is Natasha een Nerd?

Voor de meeste 5-vwo-leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium die gekozen hebben voor een cultuur- of economiegericht profiel is wiskunde een verplicht nummer. Maar weten ze dat mensen als Natasha Maurits en het onderzoek dat zij doet, uberhaupt bestaan?

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

Dr.ir. Natasha Maurits, wiskundige en wetenschappelijk onderzoeker bij het AZG, afdeling Klinische Neurofysiologie, en vijf leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06