Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

15-Film kijken kun je leren

Aflevering nr 15

Uitgezonden: 12 en 13 april 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Hans Beerekamp, filmredacteur van o.m. NRC Handelsblad, is dit voorjaar voor de vierde maal gastfilmcriticus bij de RUG. Wat leert hij zijn studenten? Hoe objectief is een goede criticus? En kun je überhaupt leren hoe je naar een film kijkt? Hij gaat in debat met Bob van der Borg, medewerker van Sleaze Videotheek te Groningen en praktijkman bij uitstek.

Hans Beerekamp is een van de meest invloedrijke filmcritici van Nederland. Onder meer als filmredacteur van NRC Handelsblad kijkt hij al vele jaren op een professionele manier naar film. Van maart tot juni geeft hij aan de Faculteit der Letteren van de RUG een viertal meesterklassen filmkritiek, waarbij het schrijven van filmrecensies centraal staat.

Maar zit de kijker anno 2003 nog te wachten op het oordeel van een recensent? Bepaalt de geëmancipeerde kijker, die net zo gemakkelijk een videootje ‘pikt’ bij een videotheek als de moeite neemt om naar een bioscoop te gaan, niet zelf wat hij of zij mooi vindt? En kun je eigenlijk wel op een objectieve manier naar film kijken?

Adams Appel sprak met Hans Beerekamp en met Bob van de Borg, medewerker van videotheek Sleaze in Groningen. Beerekamp leert zijn studenten in vier meesterklassen dat wetenschappelijke objectiviteit in de filmkritiek niet bestaat; dat de criticus zich juist bewust moet zijn van de eigen subjectiviteit. Van der Borg is als praktijkman wars van verheven filmanalyses en begrippen als hypothesenvorming. ‘Kijk gewoon’ is zijn motto en bepaal zelf wat je leuk vindt. Ook stelt hij dat Amerikaanse kassuccessen niet gerecenseerd hoeven worden, omdat deze verhalen toch inwisselbaar zijn.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

Hans Beerekamp, filmredacteur NRC Handels-blad en gastfilmcriticus RUG, en Bob van der Borg, mede-werker videotheek Sleaze in Groningen

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06