Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

08-Borstvoeding beschermt niet tegen astma en allergie

Aflevering 8

Uitgezonden: 22 en 23 februari 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding niet beschermt tegen astma en allergieën, wat kindergeneeskundige prof. dr. P. Sauer van de Rijksuniversiteit Groningen niet verbaast. Toch wordt die vermeend heilzame invloed van moedermelk door allerlei stichtingen en verenigingen als waarheid verkondigd, zoals op hun websites (zie Links) te lezen valt. Sauer zelf was vier jaar geleden ook nog overtuigd van de beschermende werking. Die werking zou gebleken zijn uit onderzoeken, maar zoiets is heel lastig te onderzoeken. Je kunt zuigelingen immers niet botweg in twee groepen indelen, van fles en borstdrinkers, laat staan een controlegroep vormen van baby’s die een placebo te drinken krijgen. Nee, dergelijke veronderstellingen zijn alleen te toetsen door een grote steekproef jarenlang te volgen. En dat heeft een medisch onderzoeksteam in Nieuw-Zeeland gedaan. Zij volgden ruim duizend kinderen, die in 1972 en 1973 geboren zijn, gedurende 26 jaar. Al die jaren werd hun gezondheid onderzocht. Voor zover er een verschil geconstateerd werd tussen borst- en fleskinderen, bleken borstgevoeden later vaker last te krijgen van astma en allergieën, dan fleskinderen. De onderzoekers durven weliswaar niet te concluderen dat borstvoeding het risico op die kwalen verhoogt, maar wel dat borstvoeding dat risico niet verlaagt. Ook de vaak veronderstelde stimulerende werking van moedermelk op de intelligentie van het kind blijkt nergens uit.

In Adams Appel vezekert Sauer dat flesvoeding vrijwel net zo goed is als moedermelk. Ouders hoeven zich echt niet schuldig te voelen als ze kiezen voor de fles. Het zou kunnen dat moedermelk de eerste vier maanden de vatbaarheid van baby’s uitstelt, sommige moeders vinden het knusser en je hoeft er niet voor naar de winkel, maar volgens Sauer is het grootste voordeel van borstvoeding dat het veel goedkoper is.
Niettemin geeft Evinga van Bommel haar dochtertje van een half nog steeds de borst, al ging dat aanvankelijk gepaard met veel trammelant. De baby kreeg te weinig binnen en voor de moeder was het zeer pijnlijk.
Francy Pleij, ooit mede-oprichtster van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, erkent dat de voordelen van borstvoeding kleiner zijn dan gedacht. In Adams Appel vertellen de drie gasten over de voor- en nadelen van borstvoeding.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Koos Dijksterhuis en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten Prof. dr. P. Sauer, kindergeneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen, mevrouw Evinga van Bommel, vrouwencentrum Groningen, & dochter Rosa en mevrouw Francy Pleij, docente kraamverpleging en mede-oprichtster van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk.
Informatie Fenneke Colstee
Links op dit gebied:
Elke link opent een nieuw venster

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06