Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Kwakman, mr.dr. Nico

Nico Kwakman

Expertise

Straf(proces)recht

Curriculum vitae

Nico Kwakman (1950) is universitair docent straf(proces)recht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Hij studeerde begin jaren zeventig van de vorige eeuw enkele jaren aan de Universiteit van Utrecht en in de jaren negentig aan de Open Universiteit, waar hij in 1998 cum laude afstudeerde in het Nederlands recht. In 2003 promoveerde hij op een proefschrift over Schadecompensatie in het Strafprocesrecht.

Kwakmans expertise ligt op het terrein van het strafrecht en strafprocesrecht. Enkele deelgebieden: jeugdstraf(proces)recht; de deskundige in het strafproces; schadecompensatie in het strafproces; het slachtoffer in het strafproces; de verhouding tussen feit en norm in het straf(proces)recht; de strafrechtelijke causaliteit; terrorisme; de verhouding bestuursrecht-strafrecht; de verhouding tussen wetenschap en recht. Daarnaast is hij aan de RUG coördinator van de minor Misdaad en Straf.

Kwakman is binnen de faculteit contactpersoon voor de pers en andere externe partijen op het terrein van Strafrecht en Criminologie. Hij verschijnt geregeld op radio en televisie en in andere media om commentaar te geven op actuele strafrechtskwesties.

Rechterlijke dwalingen zijn onontkoombaar

Eerder in het nieuws

Kwakman geeft geregeld commentaar op strafrechtskwesties. Zie zijn site voor een totaaloverzicht.

Selectie

Contact en meer informatie