Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Schmid, prof.dr. Monika

Monika Schmid

Expertise

Taalverwerving en -verlies, tweetaligheid, verlies van moedertaal bij migranten

Curriculum vitae

Monika Schmid (Duitsland, 1967) studeerde Engels aan de Heinrich Heine Universität te Düsseldorf, waar zij in 2000 ook promoveerde. De titel van haar proefschrift is ‘First Language Attrition, Use and Maintenance: The case of German Jews in Anglophone Countries’. Zij werkte zeven jaar als docent Engels aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarna ze werd aangesteld als Rosalind Franklin Fellow bij de RUG. In 2010 werd ze benoemd tot hoogleraar Engelse taalkunde in Groningen. Haar onderzoek richt zich op de positie van het Engels als mondiale contacttaal, waarbij de ontwikkeling van tweetaligheid centraal staat, in het bijzonder de verwerving van een tweede taal en het verlies van de moedertaal bij migranten (taalattritie). Schmid ontving al vier NWO-subsidies, waaronder een Veni-beurs voor een kwantitatief onderzoek naar het Duits bij Duitse migranten in Nederland en Canada. In 2010 kreeg ze een Vici-beurs voor haar onderzoek naar de invloed van leeftijd op de ontwikkeling van tweetaligheid.

Hoe erg is het je moedertaal te verliezen? (Adams Appel 2010)

Eerder in het nieuws

Zie ook