Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Kooten, prof.dr. Geurt Henk van

Geurt Henk van Kooten

Expertise

Christendom, relatie vroege christendom en Grieks-Romeinse wereld

Curriculum vitae

Geurt Henk van Kooten (Delft, 1969) is hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom. Van Kooten studeerde cum laude af in de theologie in Leiden. Vervolgens studeerde hij aan Durham University, waar hij zijn Master of Arts-graad behaalde, en in Oxford (Christ Church), waar hij de graad van Master of Studies ontving. In 2001 promoveerde Van Kooten aan de Universiteit Leiden, waarna hij werkte bij de universiteiten van Amsterdam (UvA) en Kampen (ThUK), alvorens een aanstelling aan de RUG te krijgen. Hij was tevens Visiting Fellow aan Clare Hall, Cambridge, en aan de Faculteit der Godgeleerdheid, Universiteit van Cambridge, in 2013-14.

Van Kooten is een internationaal deskundige op het gebied van de relatie tussen het vroege christendom en de Grieks-Romeinse wereld waarin het ontstond. Van 2008 tot 2013 was hij decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap en zette hij zich met succes in voor verdere profilering van de faculteit als kennisinstelling op het terrein van religie en cultuur. In 2009 won Van Kooten de verkiezing tot Docent van het Jaar aan de RUG. In 2012 ontving hij, samen met filosofen van de Radboud Universiteit, een subsidie van zeven ton van NWO om onderzoek te doen naar de relatie tussen rede en geloof in de brieven van Paulus. In 2014 organiseerde hij met astronoom Peter Barthel een internationaal congres over De Ster van Bethlehem, waarover hij onder meer te gast was in NTR Academie.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie