Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Dehue, prof.dr. Trudy

Trudy Dehue
Trudy Dehue

Expertise

Wetenschapsgeschiedenis (psychologie), depressies & farmaceutische industrie, geestelijke gezondheid

Curriculum vitae

Trudy Dehue (1951) studeerde psychologie en filosofie. Daarvóór werkte ze met een hbo-diploma in de kinder- en jeugdpsychiatrie. In 1990 promoveerde ze cum laude op een proefschrift over historische veranderingen in de betekenis van het begrip 'wetenschap'. Haar meest recente, zeer spraakmakende, publicatie is De depressie-epidemie. Over de plicht het lot in eigen hand te nemen. Daarin onderzoekt ze de veranderende betekenis van het begrip 'depressie' en de individuele zowel als maatschappelijke consequenties daarvan. Dehue leidt een succesvolle onderzoeksgroep in de wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis van de psychologie. In haar onderzoek richt ze zich met name op: de maakbare psyche; legale versus illegale drugs en de manier waarop het verschil tot stand komt; de geschiedenis en vooronderstelling van onderzoeksmethoden; de veranderende betekenis van begrippen zoals 'onderzoek', 'objectiviteit' en 'evidence based'.

In 2010 plaatste NRC Handelsblad De depressie-epidemie op een lijst van 15 'moderne klassieken', de beste boeken uit de internationale non-fictie literatuur in het eerste decennium van de 21ste eeuw. Dehue roert zich nadrukkelijk in het debat over psychiatrische diagnostiek. Volgens haar werkt het benadrukken van zelfredzaamheid bij ggz-patiënten averechts.

In 2014 verscheen van haar het boek Betere mensen, over gezondheid als keuze en koopwaar, waarin ze waarschuwt voor een overdosis aan gezondheidsadviezen en het labelen van afwijkend gedrag. Dehue pleit voor het behoud van variatie in typen wetenschap, omwille van het behoud van variatie in typen mensen.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Zie de medewerkerspagina

Laatst gewijzigd:07 mei 2018 09:35
printOok beschikbaar in het: English