Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsarchief

Virtual Reality Centrum RUG vernieuwd

02 juni 2010

Afelopen week is het vernieuwde Virtual Reality Centrum van de RUG officieel geopend. Het centrum is gevestigd in de Zernikeborg bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).
 
Het Virtual Reality Centrum bestaat uit het Reality Theater, de Reality Cube en een mobiele 3D-opstelling. De ruimte is ingrijpend verbouwd waarbij het tien meter brede scherm van het Reality Theater is vervangen door een nieuw semi-transparant exemplaar. De projectie vindt nu plaats van achter het scherm door zes grote HD beamers. Met de vernieuwde apparatuur wordt per seconde meer dan een miljard pixels gegenereerd met een glashelder 3D-beeld.

Volledig interactief

Anders dan in 3D-voorstellingen in pretparken of bioscopen, is de software in het Reality Centrum volledig interactief. Een operateur achter de console bedient met muis en toetsenbord een virtuele camera, en kan zo op elke willekeurige plek in de 3D-wereld een kijkje nemen. Ook kan hij bijvoorbeeld de kleur van een molecuul veranderen, bomen bijplaatsen, een compleet gebouw verplaatsen, etc.

Nieuwe inzichten door VR

De VR-facilteiten dompelen de toeschouwers onder in een 3D virtuele -maar levensechte- wereld, waarin vragen en problemen uit de ‘echte’ wereld op een nieuwe manier benaderd kunnen worden. Door de uitgebreide interactiemogelijkheden geeft Virtual Reality wetenschappers nieuwe inzichten, of het nou gaat om de structuur van een complex molecuul, de ontwikkeling van het heelal of het gedrag van de mens.

Virtuele Regiotram

Ook buiten de universitaire wereld wordt gebruik gemaakt van het Reality Centrum. Zo zijn er tal van projecten op het gebied van architectuur- en landschapsvisualisatie. Er is bijvoorbeeld een 3D-visualisatie gemaakt van een aantal mogelijke tracés voor de nog aan te leggen Regiotram Groningen. Andere voorbeelden zijn de virtual reality-impressie van de vernieuwingsplannen van het dierenpark Emmen, de havengebieden rond Delfzijl en de historische opgravingen in Ezinge voor het Groninger Museum.

Ondersteuning

De voorzieningen op het gebied van virtual reality bij de RUG worden gefaciliteerd door de afdeling High Performance Computing en Visualisatie (HPC/V) van het CIT. Naast visualisatie biedt HPC/V de wetenschappers van de RUG ook ondersteuning bij het gebruik van de faciliteiten op het gebied van grootschalig rekenen. De RUG staat op dit moment met drie computers in de top 500 van snelste computers in de wereld.

Meer informatie: Frans van Hoesel, afdelingshoofd HPC/V, tel. (050) 363 9244, e-mail: f.h.j.van.hoesel@rug.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...