Over onsNieuws en agendaNieuwsarchief

Rijksuniversiteit Groningen wint Academische Jaarprijs

11 juni 2008
Uitreiking Academische Jaarprijs door minister Plasterk

Pijn, bliksem, kunstvervalsers, botsende sterrenstelsels, webzoekers en het infrarode Heelal. Allemaal onderwerpen waarmee elf Nederlandse universiteiten in de "Battle of the Universities" meedongen naar de Academische Jaarprijs 2008, met als opdracht: hoe vertel je het aan een algemeen publiek. De Rijksuniversiteit Groningen sleepte woensdagavond 11 juni tijdens de finale in de Leidse schouwburg de hoofdprijs in de wacht: een bedrag van 100.000 euro.

Het Groningse team onder leiding van Peter Barthel en Gijs Verdoes Kleijn heeft een ambitieus programma: jong en oud informeren over de geheimen van de infraroodsterrenkunde. Schoolbezoeken met de RUG Discovery en een infrarood fotowedstrijd staan op het lijstje van de Groningse Heelal-vorsers. Dit alles geïnspireerd door de mondiale positie van de Groningse infraroodsterrenkunde.

Woensdagoverdag presenteerden de teams hun plannen aan de jury onder leiding van Rick van der Ploeg. ’s Avonds volgde de finale tussen het Groningse team en Maastricht. 'Winnen is prachtig, de kroon op ons werk', zegt Gijs Verdoes Kleijn. 'Met de 100.000 euro gaan we heel mooie dingen doen.'

Noot voor de pers

Meer informatie:
Gijs Verdoes Kleijn, tel. 06-54 65 80 50
Peter Barthel 06-11 39 18 26

Foto’s zijn beschikbaar via t.a.jurriens@rug.nl

Laatst gewijzigd:02 oktober 2018 09:15