Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Optimal targeting of deep brain stimulation in Parkinson’s disease

Promotie:Mw. N.I. (Naomi) Kremer
Wanneer:08 mei 2024
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. J.M.C. van Dijk, prof. dr. T. (Teus) van Laar
Copromotors:dr. G. (Gea) Drost, dr. M. Bot
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Optimal targeting of deep brain stimulation in Parkinson’s
disease

Optimale targeting van diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson 

Dit proefschrift van Naomi Kremer is een belangrijke volgende stap in het optimaliseren van Deep Brain Stimulation (DBS) voor de ziekte van Parkinson. Deze geavanceerde behandeling omvat het implanteren van elektroden in diepe hersengebieden om symptomen te verlichten. 

Belangrijke bevindingen zijn onder meer de ontdekking dat elektroden, die binnen 2 mm van het beoogde doelwit worden geplaatst, geen herpositionering vereisen voor effectieve motorische verbetering. Dit daagt de bestaande opvatting uit van een rigide chirurgische nauwkeurigheidsdrempel en benadrukt de noodzaak van transparante rapportage over de nauwkeurigheid van de plaatsing van Deep Brain Stimulation elektroden.  

Postoperatieve MRI en intraoperatieve CT worden vergeleken voor elektrodeverificatie, waarbij intraoperatieve CT naar voren komt als een veelbelovend alternatief voor MRI. Extended Hounsfield-unit CT wordt geïntroduceerd als een geavanceerde beeldvormingstechniek voor superieure visualisatie van elektrodecontacten. Deze techniek helpt bij de nauwkeurige verificatie van elektrodepositionering, waardoor de noodzaak van chirurgische repositionering kan worden bepaald en Deep Brain Stimulation programmering kan worden geïnformeerd. 

Tot slot onderzoekt dit proefschrift het microlesie-effect als een potentieel indicator van succesvolle elektrodepositionering. Het maakt gebruik van geavanceerde beeldvorming, zoals 7-Tesla MRI gekoppeld aan diffusie-gewogen beeldvormingssequenties, voor het visualiseren van relevante hersenconnectiviteit, met gepersonaliseerde Deep Brain Stimulation als doel.

Samenvattend suggereren de bevindingen dat nauwkeurige elektrodepositionering, geïnformeerd door innovatieve beeldvorming en inzichten in hersenconnectiviteit, de uitkomsten van Deep Brain Stimulation behandeling aanzienlijk zou kunnen verbeteren.

Dit proefschrift benadrukt het potentieel van op maat gemaakte DBS en belooft een toekomst van verbeterde zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson.