Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenOpen dagen en introductieErvaringen en impressies

Impressie Biologie en Life Science & Technology

Een dag student bij Biologie / Life Science & Technology
Bernoulliborg

9.30u: Na binnenkomst in de Bernoulliborg melden scholieren zich en schrijven ze zich in voor het practicum dat in de middag plaats zal vinden. De koffie en cake staan klaar in de kantine zodat deelnemers even rustig kunnen bijkomen van de (soms) lange reis en kennis kunnen maken met toekomstige medestudenten.

10.00u: Het officiële begin van deze dag. In de ochtend is er een gezamenlijk programma voor Biologie en Life Science & Technology, in de middag zal de groep verdeeld worden over verschillende practica. Studieadviseur Karin Weel vertelt over de twee studies, legt de jaarindeling, vakken en rooster uit, laat zien welke masters je kunt gaan doen en bij wat voor banen je belandt: vaak gaat de ene helft onderzoek doen terwijl de andere helft zeer divers terechtkomt.

10.30u: Promovendus Wimke Fokkema vertelt over haar onderzoek "Ecosystemen verbinden door te migreren". Ze volgt een jaar uit het leven van een gans door middel van GPS. En wat blijkt: voedsel speelt de sleutelrol!

11.15u: Tijd voor een echt hoorcollege over celbiologie, gegeven door Prof. Ida van der Klei. Voor veel scholieren een eerste kennismaking met de manier van college geven op de universiteit. DNA, RNA, membranen en tot slot microscopie komen voorbij. Gelukkig vond iedereen deze manier van lesgeven erg meevallen.

12.15u: Ook studievereniging GLV Idun komt langs om een praatje te houden. Naast de serieuze zaken is het natuurlijk ook belangrijk om plezier te hebben, wat voor gelach in de collegezaal zorgt! GLV Idun is studie gerelateerd, carrière gerelateerd en natuurlijk ontspannend!

12.30u: Iedereen loopt naar de Linnaeusborg om met z'n allen te lunchen. De lunchpakketten worden uitgedeeld waarna iedereen een plekje zoekt aan de grote tafels, een broodje eet en de ochtend bespreekt.

Een dag student Life Science & Technology

13.15u: Na een theoretische ochtend is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken bij de verschillende practica. In de ochtend konden scholieren zich inschrijven voor een practicum, zoals het isoleren van DNA uit je wangslijmvlies. Wist je dat DNA van chimpansees maar 2% verschilt met dat van ons?

In tweetallen gaan scholieren bezig het DNA te isoleren. Iedereen heeft een opdracht waarin duidelijk uitgelegd staat wat er moet gebeuren. Eerst 30 seconden op je wang kauwen, het slijm in een tube spugen en er een aantal vloeistoffen aan toevoegen. Na 10 minuten in een warm waterbad wordt er voorzichtig alcohol aan het buisje toegevoegd. Dan de tube een aantal keer rustig omdraaien en het DNA verschijnt als een soort ijskristal!

15.00u: Terug in de collegezaal vertellen studenten over hun ervaringen met de major (= hoofdrichting) Biomedische Wetenschappen, studeren en het studentenleven. Scholieren hebben nog de tijd om vragen te stellen waarna Een dag student alweer afgelopen is. Voorbij gevlogen!

16.00u: Natuurlijk wordt deze dag nog even feestelijk afgesloten met een gezellige borrel!

Laatst gewijzigd:28 november 2017 16:12