Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenDag van het onderwijs

Rector Sterken: Onderwijsfestival is eerbetoon aan kerntaak van RUG

Na tien jaar was het tijd voor iets nieuws. De Dag van het Onderwijs gaat verder als Onderwijsfestival. De nieuwe naam geeft aan dat de inrichting van het evenement gewijzigd is, ook al zijn veel onderdelen hetzelfde gebleven, waaronder de verkiezing van de Docent van het Jaar. Maar we willen vooral laten zien dat onderwijs leuk is. En dat de dag waarop het onderwerp centraal staat dus een feestelijke gebeurtenis is. De essentie blijft evenwel hetzelfde: het samenbrengen van docenten, geïnteresseerden en belanghebbenden, en het aangaan van een dialoog over goed onderwijs.

De organisatie van het Onderwijsfestival berust bij de nieuw opgerichte Teaching Academy Groningen (TAG). De TAG is een initiatief dat bottom-up ontstaan is, voor docenten, door docenten. Het zijn collega’s die elkaar gevonden hebben in hun streven naar meer docentprofessionalisering en onderwijsvernieuwing. Het informele netwerk dat min of meer vanzelf ontstaan was, wilden ze graag in stand houden en zichtbaar maken aan de buitenwereld. Daarmee is het TAG een belangrijk transfacultair gremium geworden voor professionals die het onderwijs aan de RUG willen verbeteren.

Het Onderwijsfestival is een eerbetoon aan een van de kerntaken van de universiteit, naast onderzoek. Bij velen binnen en buiten de academische wereld bestaat de neiging onderzoek hoger aan te slaan dan onderwijs. Dat is niet terecht. Natuurlijk, resultaten van onderzoek krijgen meer attentie, worden beloond met prijzen en subsidies, en bepalen in grote mate de carrière van wetenschappelijk personeel. Maar voor de studenten, de grootste groep in de universitaire gemeenschap, staat onderwijs op de eerste plaats, hoezeer onderzoek en onderwijs ook met elkaar vervlochten zijn. Bovendien mogen we niet vergeten dat de impact van onderwijs groter is dan die van onderzoek: het is de grootste maatschappelijke bijdrage van de universiteit. Daaraan geven het Onderwijsfestival en de Teaching Academy Groningen een terecht institutioneel gewicht.

Ik wens alle deelnemers aan het Onderwijsfestival een leerzame, geslaagde en plezierige dag toe, in het bijzonder de kandidaten voor de verkiezing van de Docent van het Jaar.

Prof.dr. Elmer Sterken
Rector Magnificus Rijksuniversiteit Groningen