Over onsAll Inclusive: lustrum RUG 2019

Universiteit viert 405 jarig bestaan

07 december 2018
Frank den Hollander, Jessica Hoekstra en Bram Douwes

In 2019 viert de RUG haar 405-jarig bestaan. Na de zeer uitgebreide viering van het vierde eeuwfeest in 2014 is besloten het volgende lustrum iets bescheidener te vieren. In een compacte periode van tien dagen trakteert de universiteit van 6 t/m 15 juni 2019 studenten, medewerkers, alumni, Stad en ommeland op een zeer gevarieerd programma.

Bram Douwes, Jessica Hoekstra en Frank den Hollander vormen het lustrumbureau. Hoog tijd om eens een overzicht te geven van wat er allemaal op de rol staat.

Thema

Het thema van dit 81e lustrum van de RUG is All Inclusive. In onze academische gemeenschap kennen we een grote mate van diversiteit, bv. van geslacht, seksuele oriëntatie, leeftijden, taal, mogelijkheden en beperkingen, etniciteit, nationaliteit, religie. Tijdens het lustrum staan respect, acceptatie en de viering van deze eigenschappen in elke persoon centraal. Inclusiviteit gaat nog een stap verder. De Amerikaanse expert op het gebied van inclusie Verna Myers bracht het als volgt onder woorden: ‘Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance’. In alle onderdelen van de lustrumviering zal inclusiviteit een belangrijk uitgangspunt zijn.

Programma

Het 81e lustrum wordt gevierd van donderdag 6 tot en met zaterdag 15 juni 2019. De hoogtepunten op een rijtje:

Congres: “Growing together: Celebrating diversity and fostering inclusion” (6 en 7 juni)

De lustrumweek begint met een tweedaags internationaal wetenschappelijk congres in het Academiegebouw. De Academische raad onder voorzitterschap van Mónica López López staat borg voor een goede inhoudelijke invulling van het thema: tijdens het congres bespreken (internationale) wetenschappers inclusiviteit vanuit diverse invalshoeken.

Theatervoorstelling Totally Shifted (alle dagen, Nederlandstalig)

Schrijver Jan Veldman en regisseur Jack Nieborg produceren een spectaculaire muziektheatervoorstelling over universiteit en stad. We volgen een verwarde hoogleraar op zijn nachtelijke tocht door bruisend Groningen; we kijken binnen in studentenhuizen en bij hun boze buren, bezoeken kroegen, sociëteiten en beleven natuurlijk het rauwe leven op straat. Kortom:  ‘Onder professoren’ meets ‘Mussengang’ meets ‘Uut de Hoogte’.

Deze voorstelling wordt alle dagen van de lustrumweek meerdere malen opgevoerd in het Grand Theatre.

Nacht van Kunst en Wetenschap (8 juni)

Een beproefd concept; terug van weggeweest. De hele binnenstad, van het Academiegebouw via de Der Aa-Kerk tot en met het Groninger Museum, zal bruisen van activiteiten en evenementen. Lezingen, straattheater, wetenschappelijke debatten, muziek, cabaret, noem maar op!

'Het lustrum is net het Groninger Forum: nu staat het nog in de steigers, maar in de zomer van 2019 straalt het in volle glorie!'

Ball Exclusive met thema: Extravaganza (13 juni)
Het galabal gestoken in een modern jasje. We gaan ervoor zorgen dat het een groot feest wordt voor studenten en medewerkers. Kom als de meest extravagante versie van jezelf naar Martiniplaza!

Academische plechtigheid: rectoraat en eredoctoraten (14 juni)

Op vrijdag 14 juni staat de academische plechtigheid omtrent het af- en aantreden van de Rector Magnificus gepland. Elmer Sterken neemt afscheid van deze functie, maar wie er aantreedt weten we pas over een paar maanden.
Lustra zijn bij uitstek ook een moment voor eredoctoraten voor personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan samenleving, wetenschap of politiek. Wie er in aanmerking komen voor een RUG-eredoctoraat op 14 juni wordt begin 2019 bekend gemaakt.

Throwback Saturday (15 juni)

Dé feestelijke alumnidag van de RUG. We beginnen met een lunch op de Grote Markt en daarna kan iedereen met een hop on-hop off-bustour, lopend of op de swapfiets langs universitaire locaties. Alle faculteiten bieden een inhoudelijk programma. Voor deelnemers die niet ‘op tournee’ willen, is er een algemeen programma (fietsexcursie, wandeling) in de binnenstad.

‘s Avonds eindigt de viering van 405 jaar RUG met een relaxte afterparty op het Broerplein.

• Wil je vanuit je faculteit of dienst een bijdrage leveren aan de Lustrumweek? Of heb je ideeën voor een specifieke en passende activiteiten? Neem dan contact op met Frank den Hollander, Bram Douwes of Jessica Hoekstra.
Laatst gewijzigd:11 december 2018 16:20