Over onsSamenwerkingsverbandenOnderzoekssamenwerkingActief Oud is Goud

De projectgroep

De projectgroep bestaat uit de volgende teamleden:

Adviseurs:

Even voorstellen: PhD student voor het onderzoek Actief Oud is Goud

Jacobien Niebuur

Mijn naam is Jacobien Niebuur en ik ben op 1 april begonnen als PhD student voor het onderzoek ‘Actief Oud is Goud’. Dit betekent dat het winnende onderzoeksvoorstel naar aanleiding van de ‘Gift For Infinity’ ter ere van het 400-jarig jubileum van de Rijksuniversiteit Groningen nu daadwerkelijk uitgevoerd kan gaan worden. Ik wil me bij deze graag aan u voorstellen en u infomeren over de onderzoeksplannen.

Ik heb Economie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens mijn master heb ik onderzoek gedaan naar het welzijn van ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Vervolgens heb ik korte tijd bij het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) gewerkt. De wens om verder te gaan in het onderzoek werd sterker, het lijkt me geweldig me te kunnen ontplooien tot zelfstandig onderzoeker en de mogelijkheid te hebben een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke kennis op het gebied van Healthy Ageing. Ik ben dan ook erg blij dat ik de prachtige kans krijg het onderzoek Actief Oud is Goud uit te voeren.

Met het onderzoek Actief Oud is Goud willen we de relatie tussen maatschappelijke participatie en gezondheid onderzoeken. De onderzoeksvragen zijn gebaseerd op de twee winnende vragen die werden ingediend door Monique van der Linden en Karin van der Schee, in het kader van het ‘400 dagen voor 400 vragen’ project. Maatschappelijke participatie is een breed begrip, het omvat onder andere betaald werk, vrijwilligerswerk en mantelzorg. We weten dat mensen die langer actief zijn, gemiddeld genomen gezonder oud worden dan zij die minder actief zijn. Maar geldt dit voor alle vormen van maatschappelijke participatie en onder welke voorwaarden? En wie participeert er eigenlijk en wie niet? Welke factoren bepalen of iemand wel of niet actief is, ook op latere leeftijd? En hoe kunnen we ook de oudere generaties in onze samenleving helpen langer actief mee te draaien in de maatschappij en zo vereenzaming zoveel mogelijk tegen te gaan?

De samenleving verandert en participatie wordt steeds belangrijker. Dit heeft niet alleen invloed op de individuen in de samenleving, maar ook op organisaties. Een steeds groter aandeel van het werk wordt door vrijwilligers gedaan, zo ook in de zorgsector. Wat betekent dit voor organisaties en hoe kunnen werkzaamheden van professionals en vrijwilligers zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden? We hopen met het onderzoek Actief Oud is Goud een antwoord te vinden op deze vragen.

Bent u geïnteresseerd in het verdere verloop van het onderzoek? Via deze website zullen we u blijven informeren. U kunt zich hier binnenkort aanmelden voor onze nieuwsbrief, waarmee we u op de hoogte kunnen houden van de vorderingen.

Laatst gewijzigd:10 maart 2016 11:16