Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Sociale Veiligheid

Hoe kun jij bijdragen?

Vier manieren om te werken aan een cultuur van respect, openheid en inclusie 

We willen allemaal studeren/werken in een prettige omgeving. Die veilige, inclusieve studie- en werkomgeving geven we samen vorm. Binnen onze universitaire gemeenschap is ieders bijdrage hierin waardevol en onmisbaar. Hoe geef je grenzen aan? Wat kun je doen om een ander beter te begrijpen? Vier manieren waarop je – heel praktisch – zelf hieraan kunt bijdragen.

afbeelding: hoe kun je bijdragen?

‘Check het dan’

Wat als sociaal veilig of onveilig ervaren wordt, verschilt per persoon. Wat is er nodig zodat mensen zich veilig voelen? Het gesprek voeren over lastige situaties is belangrijk, maar soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Eigenlijk vind ik deze situatie niet oké, maar anderen zeggen er ook niets van.” Hoe check je dit bij een ander? Hoe kun je iemand aanspreken op gedrag? Lees de tips op Student Portal (voor studenten) en op My University (voor medewerkers).

Dialoogsessies & focusgroepen

Hoe maak je moeilijke thema’s toch bespreekbaar? Hoe respecteer je elkaars verschil in perspectief? Hoe kun je succesvol samenwerken ondanks meningsverschillen? Door in dialoog te gaan. Het stimuleren en faciliteren van een continu gesprek is één van de rode draden van dit programma. Als student of medewerker van de RUG kun je deelnemen aan deze bijeenkomsten.

Trainingen & e-learnings voor medewerkers

Deze trainingen en e-learnings bieden jou als medewerker handvatten om sociale veiligheid actief te versterken in de dagelijkse praktijk. Ze helpen je bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals feedback geven, moeilijke gesprekken voeren en het herkennen van grensoverschrijdend gedrag. Door bewustwording en oefening draag je met deze leeractiviteiten bij aan een veilige, respectvolle en inclusieve werkomgeving.

Dilemmaspel voor medewerkers

Ga op een laagdrempelige manier in gesprek over lastige of gevoelige situaties op de werkvloer. Met dit dilemmaspel - ontwikkeld door de Universiteit Utrecht - stimuleer je openheid, wederzijds begrip en het delen van ervaringen. Zo draag je bij aan vertrouwen en respect voor elkaar in je team of op je afdeling.

Laatst gewijzigd:14 mei 2025 11:00
View this page in: English