Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business

Gouden medaille voor Groningse deelnemers iGEM 2010

Groningse studenten zijn in november 2010 in de International Genetically Engineered Machine wedstrijd (iGEM 2010) in Boston geëindigd in de hoogste categorie. Voor deze prestatie ontving het team een gouden medaille.

De studenten ontwierpen een bacterie die kan dienen als milieuvriendelijke coating om ongewenste aangroei op schepen tegen te gaan. Daarmee kunnen de schepen brandstof besparen.

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 5 tot 8 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie, ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om nieuwe biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een Bacillus subtilis bacterie die ze zo hadden aangepast dat hij hydrofobe (waterafstotende) eiwitten kan produceren. De bacterie vormt een stevige laag op oppervlakken en kan als coating fungeren.

Het Groningse team bestaat uit twaalf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, informatica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en journalistiek).

Laatst gewijzigd:12 september 2017 15:16