Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumMet de klas naar het museum

MBO/HBO/WO

Museumlessen voor het hoger onderwijs: MBO / HBO / WO

Duur museumbezoek met museumles: 75 minuten (museumles 30 minuten).
Kosten: € 20,- per groep + € 1,-  p.p. (let op: kosten voor de rondleiding 'Rondje RUG' wijken af)
Alleen op afspraak.

Alleen op afspraak: Boekingsformulier

N.B: van 16 juli 2018 t/m medio november 2018 is het museum gesloten wegens groot onderhoud. De onderstaande educatieve programma's zijn voorlopig niet te boeken.

Rondje RUG
Rondje RUG in de binnenstad

Tijdens deze les wordt de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) tot leven gebracht. Wie het centrum van Groningen verkent, kan haast niet om de universiteit heen. Het Universiteitsmuseum heeft een rondje RUG door de binnenstad uitgestippeld, waarbij diverse gebouwen bezocht worden en scholieren een collegezaal bekijken. Beginpunt: Universiteitsmuseum. Duur: 1,5 uur. K osten: € 30,- + € 1 per persoon, incl. entree museum, begeleiding en lesbrief met plattegrond.


anatomie
De anatomische les. Geschiedenis van de menselijke anatomie

Een museumles bij de anatomische collectie, waarbij hoogtepunten uit de geschiedenis van de anatomie worden toegelicht aan de hand van topstukken in het museum, zoals: oude gipsmodellen, een hart op sterk water en het papier-maché-model van de spierman. Beginnend bij Galenus vlak na de start van onze jaartelling worden de ontwikkelingen en objecten in de tijd geplaatst, van oude wasmodellen tot aan de nieuwste conserveringstechniek: het plastinaat. Na deze introductieles kunnen studenten de anatomische collectie in het museum bekijken.


Ontstaan van academische collecties
Wetenschap in beeld: het ontstaan van academische collecties

De eerste verzamelaars in Europa waren vorsten of rijke handelslieden. In deze presentatie is te zien hoe uit privéverzamelingen, via rariteitenkabinetten en de eerste musea uiteindelijk de eerste academische collecties ontstonden.


Verloskunde
Verloskunde in Groningen

De collectie verloskunde van het Universiteitsmuseum is zeer bijzonder. De geschiedenis van de verloskunde in Groningen wordt in dit verhaal nader toegelicht met behulp van de medische-, anatomische- en pathologische collectie, met een focus op de ontwikkeling van de forceps, de bekkencollectie, baarmoedermodellen en misgeboorten op sterk water. E.v.t. te combineren met depotbezoek.  


Laatst gewijzigd:05 juli 2018 10:37