Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Sprekende 5G-bril voor blinden en slechtzienden winnende idee 5G Student Battle

25 maart 2019

In het weekend van 23 en 24 maart werkten zes studententeams van het mbo, hbo en wo een weekend lang aan oplossingen voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. De finale op zondagmiddag 24 maart in de Energy Barn op Zernike trok meer dan 200 man publiek.

De jury verkoos studententeam '5G and Healthcare' tot winnaar van de 5G Student Battle. Het team bedacht ‘5Glasses’, een sprekende bril die blinden en slechtzienden met behulp van 5G een beeld geeft van hun omgeving. De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Noorderpoort en Alfa College. De presentatie van de finale lag in handen van Gwen van Poorten (BNNVARA).

Prijswinnaars

Het team '5G and Healthcare' won de juryprijs en ging naar huis met zes geavanceerde drones. Naast deze hoofdprijs kon het publiek €5000 verdelen over de teams. Het team '5G and Travel' ontving het hoogste bedrag, met hun idee voor de TrackerTag, een chip die je informeert over de locatie van je fiets. En er waren nog meer prijzen: Carine Bloemhoff, wethouder van de Gemeente Groningen, reikte zes iPads (beschikbaar gesteld door Vodafone) uit aan het team waarbij het 5G-element het beste naar voren kwam: team '5G and Outdoor'. Dit team bedacht een crowdcontrol-oplossing waarbij een drone het aantal mensen telt dat aanwezig is op een evenement en via een app bezoekers informeert op welke plek ze het beste hun drankje kunnen halen.

Mbo, hbo en wo in één battle

"Dit event zouden we elk jaar moeten organiseren!" aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. "Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt!"
Elk studententeam werd begeleid door een teamcoach afkomstig van een van de elf partners van 5Groningen. De studententeams werkten aan een oplossing binnen één van de thema’s: duurzaamheid, outdoor, smart living, travel en zorg. Daarnaast heeft ook een aantal studenten gekozen voor een vrije opdracht ‘Connect the unconnected’.

Het begint bij onderwijs

Volgens Emme Groot, bestuursvoorzitter van Economic Board Groningen, is het event waardevol voor de regio. "Economic Board Groningen wil de bedrijvigheid in het aardbevingsgebied stimuleren. Ondernemerschap en bedrijvigheid… het begint allemaal bij onderwijs, bij jonge mensen. Het is fantastisch om de samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen te zien. Als we samen werken aan kansrijke sectoren draagt dit op een positieve manier bij aan de economische ontwikkeling van Noord- en Midden-Groningen."
Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.

Vakjury

De vakjury van de 5G Student Battle bestond uit Wim van de Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Klaas ten Have (Professor New Business & ICT, Hanzehogeschool Groningen), Johan Oostenbrink (Opleidingsmanager ICT opleidingen Alfa college ) enProf. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems University of Groningen).

Laatst gewijzigd:17 december 2019 08:49

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...